“Klik, klik” in že smo na poti. Občutek je res fascinanten. Nobenega hrupa, oblaka dima ali ugašanja motorja, če nismo najbolj spretni s sklopko. Čisto zares – le pritisk na gumb in zatem na skrajno desno stopalko.  Povsem neslišno odpeljemo s parkirnega mesta …

Marsikdo od nas je ob prvi vožnji z električnim vozilom doživel prav posebne občutke. Avtomobil je v današnjem času tako tesno zasidran v naš vsakdan, da nam je vožnja postala popolna rutina. Se kdaj zalotite, da razmišljate, kako boste obrnili ključ? Si belite glavo s tem, v katerem območju vrtljajev avtomobil najbolj optimalno izkorišča svojo pogonsko moč? Najverjetneje ne.

Ste že sedli za krmilo Renaulta Zoeja, ali pa katerega drugega električnega vozila?

In potem pride ponudba –»Pridi, boš preizkusil, kako se pelje električni!« Če človek ni najbolj vešč upravljanja z različnimi vozili, bo najbrž nastopilo vprašanje: »Uf, kako se pa to vozi?«.

Podobno, kot vsak preostali avtomobil – a ne povsem enako. Na tem mestu moramo malo skočiti iz svoje cone udobja in vklopiti preudarno razmišljanje.

V mestu moramo biti z električnim avtomobilom še posebej previdni

V Avant2Go floti imamo trenutno tri različna vozila. Trije malčki – BMW i3, Renault Zoe in Smart ED imajo nekoliko drugačne zakonitosti vožnje, kot večina vozil, ki jih danes še precej pogosteje srečujemo na cestah. Vsi so seveda električni, kar pomeni, da ne oddajajo nobenega hrupa. In prva stvar, ki jo moramo vzeti v zakup je naša skorajšnja popolna neslišnost. Kvečjemu rahel piš vetra in šumenje ob stiku pnevmatik s cestiščem ne bosta dovolj, da nas bodo pešci in kolesarji opazili. Naša odgovornost je, da smo ob vožnji po mestnih ulicah s tovrstnim vozilom še posebej previdni.

Snovalci vozila Renault Zoe so se tega problema lotili z domiselno rešitvijo. Mali Renaultov avtomobilček do hitrosti 30 kilometrov na uro namreč oddaja poseben zvok, ki ga lahko primerjamo z … hm … pristajanjem vesoljske ladje? No, kakorkoli – zvok je zanimiv in nemoteč, vseeno pa ga lahko po želji tudi izklopite. Ampak tedaj oči na peclje!

Sicer pa je tišina v električnem vozilu pravi balzam ob vožnji domov po napornem delovnem dnevu. Prometni zamaški in nadležno pomikanje v kolonah so za nas lahko zelo utrudljivi. Četudi z električnim vozilom kolone ne bomo preskočili (Smart žal še ne zna leteti), bo situacija v tihi potniški kabini električnega vozila nekoliko znosnejša.

Načine “P”, “R”, “N” in “D” pri BMW i3 upravljamo s posebno ročico ob volanu

Pa še to, ko smo ravno pri kolonah. Električna vozila za vožnjo ne potrebujejo menjalnika. Princip vožnje je zato enak kot pri vozilih s samodejnim menjalnikom. Le stopalki za plin in zavoro. Z avtomobilom zato upravljamo popolnoma enostavno in brez naprezanja ob številnih speljevanjih v koloni.

Hej, še en nivo višje lahko gremo! Ali veste, da v vozilu BMW i3 skoraj ne potrebujete zavore? Odvisno od načina vožnje avtomobil namreč ob dvigu noge s stopalke za pospeševanje samodejno zavira in s tem skrbi za regeneracijo električne energije. Po nekaj prevoženih kilometrih bomo imeli njegov način vožnje v malem prstu, to pa pomeni, da praktično preostane le še ena stopalka. Simple as that!

Pomemben vidik vožnje z električnim vozilom je tudi specifično delovanje elektromotorja. Navor je namreč konstanten – za razliko od motorja z notranjim izgorevanjem, ki je pri različnih območjih vrtljajev tudi različno zmogljiv.

Bomo poenostavili: Verjetno ste pri vožnji v avtomobilu z bencinskim ali dizelskim motorjem zaznali, da avtomobil v določenem trenutku močneje “potegne”. Pri prisilno polnjenih motorjih se ta trenutek zgodi, ko turbo puhalo proizvede največ pritiska, atmosferskega pa boste morali gnati v višje vrtljaje. No, pri električnem motorju tega ni. Ves navor ima voznik na razpolago takoj, ko pritisne na stopalko za “plin”, moč pa narašča konstantno, kar naredi motor bolj predvidljiv in s tem prijetnejši za upravljanje.

Električna vozila so zaradi učinkovitosti elektromotorjev lahko zelo zmogljiva

In nenazadnje, avtomobili na električni pogon so res hitri! Tudi ti, ki so del naše flote. Najhitrejši izmed njih je BMW i3, ki od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v pičlih sedmih sekundah in dveh desetinkah, kar lahko voznika precej preseneti. Vožnja z električnim vozilom je lahko tako tudi dinamična in posledično zelo zabavna, a potrebno je vzeti v obzir, da je treba do določene mere seveda še vedno varčevati z energijo.

Pred našo poslovalnico na Trdinovi je vedno parkirano vsaj kakšno izmed vozil v Avant2Go floti

Upamo, da smo s tem zapisom vsaj površno orisali občutke ob vožnji z električnim vozilom. A celovito izkušnjo je na ta način zelo težko ponazoriti. V kolikor imate željo sami pobližje spoznati električna vozila, ste prijazno vabljeni v našo poslovalnico na Trdinovi v Ljubljani, za naše nove člane pa že nekaj časa pripravljamo tudi posebna izobraževanja, na katerih vas seznanimo z vsemi podrobnostmi! 😉