Relativno velika količina padavin in slabše vzdrževane ceste lahko predstavljajo vzrok za nastanek t. i. “akvaplaninga” (angleško: aquaplaning). Te nevarnosti se moramo vozniki zavedati prav vsakič, ko v dežju sedemo za volan.

Akvaplaning povzroči izgubo nadzora nad vozilom in pomeni veliko nevarnost za nastanek prometne nesreče. Kako nastane akvaplaning in kako reagirati ob neljubi izkušnji?

Akvaplaning nastane, ko se med pnevmatiko in cestiščem nabere sloj vode, ki ga pnevmatika ne more več v zadostni meri in pravočasno odvajati. V tem primeru pnevmatika popolnoma izgubi oprijem, kar pomeni, da vozilo ne more več spreminjati smeri, zavirati ali pospeševati.

Prvi pogoj za akvaplaning so seveda močnejše padavine in posledično večja količina stoječe vode na cestišču, tveganje pa lahko povečata še slabo stanje pnevmatik ter neprilagojena (previsoka) hitrost.

Vozila Avant2Go so vselej “obuta” v pnevmatike kakovostnih proizvajalcev. Te so ob menjavi sezone tudi pravočasno zamenjane in zato nudijo najvišjo raven varnosti. Kljub temu brez vozniške pozornosti ne gre.

Kako zaznamo akvaplaning?

Najznačilnejša pojava ob akvaplaningu sta sprememba občutka na krmilu (krmiljenje nenadoma postane precej manj čvrsto, volan pa se zelo malo, ali pa se celo ne odziva na naše zasuke) in vrtenje pogonskih koles v prazno. V najtežjih primerih smo lahko priča nenadzorovanemu zasuku zadka vozila, ki ga voznik zlasti pri višjih hitrostih zelo težko “ukroti”.

Kako reagirati ob akvaplaningu?

V primeru, da vozilo zaplava, je za voznika najpomembnejše ostati miren. Panične reakcije bodo situacijo lahko zgolj poslabšale. Pomembno je, da naglo ne zaviramo, postopoma spustimo stopalko za plin ter volan držimo ravno v smeri poti vozila. Vsaka reakcija v nasprotju z naštetim bo povzročila, da bo vozilo nenadzorovano zdrsnilo, to pa lahko pomeni prometno nesrečo.

Kako preprečiti akvaplaning?

  • Najpomembnejše je, da ste na neugodne vremenske razmere primerno pripravljeni.
  • Nujna je stoodstotna osredotočenost na dogajanje na cesti.
  • Primerno je tudi, da pred odhodom na pot preverite, kakšne razmere vas čakajo.
  • Ob močnejših padavinah je potrebno primerno zmanjšanje hitrosti, saj bodo pnevmatike le na ta način lahko “požirale” vodo in ohranjale stik s podlago.
  • Vožnja naj bo tekoča in umirjena, brez naglih reakcij.
  • Za večji občutek varnosti lahko tudi sledite vozilu pred seboj, ki na cestišču že pušča sledi v vodi (to bo zmanjšalo verjetnost akvaplaninga), a seveda na primerni varnostni razdalji.

V deževnih dneh naj bosta tako varnost in previdnost na previdnost na prvem mestu. Prijetno souporabo! 🙂