Vedno smo bili na boljšem, če smo delili z drugimi. To je bila najhitrejša in običajno edina pot, da je človeštvo skozi svojo zgodovino napredovalo ter se razvijalo. Zakaj bi bilo danes drugače? Evropski teden mobilnosti vas vabi, da se pridružite novemu valu – valu delitve.

Pomen slednje je še posebej viden na področju človekove mobilnosti, ki je danes v obdobju tranzicije na učinkovitejši in naprednejši nivo. V večni mestni gneči, kjer je težko najti parkirno mesto in je onesnaženje vedno večji problem, nima več posebnega smisla biti lastnik avtomobila. Prava pot je torej delitev, ki je z novimi aplikacijami še lažja. Učinkovite rešitve so na primer uporaba javnega prevoza ter skupna uporaba avtomobilov in koles.

Evropski teden mobilnosti je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

“Združimo moči, delimo si prevoz” je zgovorni slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko danes pomagajo številne aplikacije in spletne platforme. Študije so pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje nasploh.

Avant2Go aplikacijaPrizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest, saj imajo izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Med 70 sodelujočimi slovenskimi občinami so tudi štiri, ki so na poti lastne mobilnosti k trajnostni obliki, na svoje ulice že postavile tudi električna vozila sistema souporabe Avant2Go – Ljubljana, Murska Sobota, Kranj in Maribor.

54% prebivalcev Maribora in 43% prebivalcev Ljubljane je ponoči izpostavljenih prevelikemu hrupu. (vir: ETM)

Sodelujoče lokalne skupnosti vsak dan med Evropskim tednom mobilnosti pripravijo tematske dogodke, povezane z dolgoročno trajnostno mobilnostjo v mestih:

Mestna občina Ljubljana se vsako leto, tokrat že 16. zapored, pridružuje Evropskemu tednu mobilnost. Dvakrat je celo prejela prestižno nagrado Evropske unije za najbolje organiziran teden mobilnosti: prvič leta 2004, drugič pa leta 2013.

Z 10 načrtovanimi trajnimi ukrepi, 8 celotedenskimi aktivnostmi in 32 dogodki po dnevih ter številnimi dejavnostmi po vseh Četrtnih skupnostih MOL na dan brez avtomobila bodo v Ljubljani pokazali, kako uresničujejo že v Viziji Ljubljane 2025 iz leta 2007 zastavljene »zelene« cilje, zaradi česar je slovenska prestolnica postala tudi Zelena prestolnica Evrope 2016. Program letošnjih aktivnosti, ki bodo potekale v Ljubljani, si lahko preberete tukaj.

V sklopu programa Zelene prestolnice Evrope 2016 je bil lani javnosti predstavljen sistem souporabe električnih vozil (t. i. car-sharing) Avant2Go, ki postaja vse bolj dostopen z novimi postajališči. Osem najnovejših lokacij parkirnih mest, rezerviranih za uporabnike te storitve, je na Trgu mladinskih delovnih brigad,
Prešernovi ulici, Grudnovem nabrežju, Dunajski cesti pri Gospodarskem razstavišču, Devinski ulici, Bregarjevi ulici, Štefanovi ulici ter na Kotnikovi ulici.

Tudi v Murski Soboti, kjer je za promet z motornimi vozili 15. septembra zaprta Slovenska ulica, se obeta obilo zanimivega dogajanja v sklopu ETM. Program preberite tukaj.

Avant2Go car sharing Murska SobotaMO Murska Sobota je v sistem Avant2Go vstopila konec preteklega leta in medtem že občutno razširila krog uporabnikov v mestu, ki lahko uporabljajo štiri lokacije za prevzem in vračilo električnih vozil. Te se nahajajo na nekaterih najbolj frekventnih točkah v mestu.

V Kranju bo nabor aktivnosti še bolj širok in bo zapolnil cel teden, od 16. do 22. septembra. Na Glavnem trgu bodo potekale tudi predstavitve nekaterih kranjskih pridobitev, ki omogočajo delitveno mobilnost.

To so sistem izposoje koles KRskolesom, brezplačni prevoz z E-avtobusom v
mestnem jedru Kranvaj ter pred časom predstavljeni “car sharing” sistem Avant2Go. Slednji je nedavno pred občinsko hišo v Kranju dobil svojo prvo lokacijo, kjer uporabniki že lahko preizkusijo njegovo delovanje.

Tako pester bo tudi program v Mariboru, kjer se bosta predstavitvi Avant2Go suporabe vozil odvili 21. in 22. septembra na Trgu Leona Štuklja.

V Mariboru kmalu sledijo odprtja novih lokacij za prevzem in vračilo vozil, že ta trenutek pa je na voljo prva, ki se nahaja na Rakuševem trgu.

Več o Evropskem tednu mobilnosti si lahko preberete na uradni spletni strani.