Nissan je pravkar predstavil novo generacijo modela Leaf. Eno najbolj prepoznavnih električnih vozil na svetu ima odslej nekoliko bolj ostro zunanjo podobo, več moči ter zmore prevoziti več brezemisijskih kilometrov.

Če sklepamo zgolj po prodajnih številkah, je bil Leaf v pretekli generaciji najbolj priljubljeno električno vozilo v svetovnem merilu (tudi po zaslugi dejstva, da je Nissan med prvimi resneje zakorakal v svet električne mobilnosti). Nissan je zato pred težko nalogo, saj mora novi Leaf to dejstvo še nadgraditi.

Leaf je na voljo tudi v floti Avant2Go car sharinga.

Novi Leaf je dimenzijsko precej zajetno vozilo. Od predhodnika je nekoliko večji. Po dolžini se uvršča nekje med dobro poznana Nissanova modela Qashqai in X-Trail.

Avtomobil ima odslej več moči, in sicer za skoraj tretjino. Novo število znaša 150 “konjev”. Večja je tudi kapaciteta baterije, ki sedaj znaša 40 kWh. Uradni doseg vozila po NEDC je 378 kilometrov, kar bo v praksi najverjetneje pomenilo nekje blizu 300 km (odvisno od zunanjih razmer in sloga vožnje).

Pri Nissanu pravijo, da bo voznik Leafa v 90 odstotkih vožnje nadzoroval zgolj z eno stopalko. Tehnologijo so poimenovali “e-pedal”. To je bilo do določene mere mogoče že pri predhodniku, a pri novem Leafu bo voznik lahko domala pozabil na stopalko za zaviranje. Avtomobil bo vozil zgolj s skrajno desno stopalko. Ta se bo zaustavil, ko bo voznik nogo odmaknil in obstal na mestu, dokler se ne bo ponovno  dotaknil stopalke.

Vožnja bo tudi sicer bolj zabavna, saj ima novi model izboljšano krmiljenje in nekoliko bolj odzivno vzmetenje. Poleg tega bo Leaf opremljen tudi s številnimi asistenčnimi sistemi, kot so sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu, radarski tempomat, asistenca za zastoje ter popolnoma samodejni sistem za parkiranje. Pri slednjem voznik ne bo rabil upravljati niti s stopalkami, čemur smo danes priča v večini primerov.

Novega Leafa bo moč nadzirati preko aplikacije na pametnem telefonu, kjer bodo podatki o preostali električni energiji in najbližjih električnih polnilnicah. Na hitri polnilnici bo Leafa do 80-odstotne napolnjenosti možno napolniti v 40 minutah.

Evropska prodaja Leafa naj bi se pričela v januarju 2018, kasneje tega leta pa naj bi na trg poslali tudi različico s še večjim dosegom.