Avtor: An. V.
Objavljeno: 16.12.2017

Marprom je na Mariborskem Pohorju tudi uradno zagnal letošnjo smučarsko sezono, ob tem pa skupaj z Mestno občino Maribor tudi slovesno odprl prenovljeno ploščad pred spodnjo postajo krožne kabinske žičnice. Z nagovorom župana Andreja Fištravca pa so obeležili še 60 let delovanja Pohorske vzpenjače, ki so jo pred leti popolnoma prenovili.

Javno podjetje Marprom je danes na Mariborskem Pohorju tudi uradno zagnal letošnjo smučarsko sezono in skupaj z Mestno občino Maribor slovesno odprl prenovljeno ploščad pred spodnjo postajo Pohorske vzpenjače.

Mariborska občina se je pred dobrim mesecem dni lotila celovite prenove avtobusnega postajališča in spodnje postaje vzpenjače. Dobrih 120.000 evrov vreden projekt po novem ponuja povečano ploščad pred vhodom v postajo gondole, kjer odslej ne bo več mogoče parkiranje vozil.

Omenjeno območje se je zadnjih nekaj desetletij razvijalo v priljubljeno točko, kjer so se zbirali, srečevali in ustavljali številni obiskovalci, vendar pa se po mnenju predstavnikov občine prostor ni razvijal v skladu z novimi funkcijami.

Zato so se odločili za celovito prenovo, s čimer so zagotovili dolgoročno rešitev. Projektno dokumentacijo je izdelalo podjetje AU Arhitekti, na javnem razpisu pa so za izvajalca del kot najugodnejšega ponudnika izbrali podjetje Tlakovci Podlesnik.

S prenovo so mirujoči promet prestavili na nižje stoječe parkirišče, na sedanjem območju pa bodo zagotovili zgolj parkirne površine za invalide, taksi službo, javni potniški promet, kolesarje, pešce ter električna vozila Avant2Go. Dostop je omejen s potopnim valjem, tja bodo spustili tudi dostavna vozila in vozila na intervenciji.

V naslednjih dneh bodo z nadstreškom pokrili avtobusno postajališče, prenovljeno ploščad pa so hortikulturno uredili ter postavili vso potrebno opremo, kot so luči, koši in klopi. Prostor bo odslej služil kot odprta urbana površina za vse obiskovalce Mariborskega Pohorja ter bo omogočal nemoten dostop za javni mestni potniški promet.

“Z novo ploščadjo na prostoru, kjer se dnevno nahaja večje število ljudi, želimo prostor narediti še prijaznejši in privlačnejši za vse obiskovalce. Zato na prenovljeni ploščadi oziroma trgu načrtujemo dodatne vsebine, povezane s tradicijo smučanja in turizmom na Pohorju,” je ob odprtju povedal župan Andrej Fištravec.

Se bo lanska odlična sezona ponovila tudi letos?

Predstavnik Marproma, zadolžen za žičniške dejavnosti na Pohorju, kjer ima omenjeno javno podjetje dolgoročno koncesijo, Andrej Verlič je ob tem dodal, da so s smučarsko sezono začeli že pred dvema tednoma, danes pa jo odpirajo še uradno.

Želijo si, da bi sezona bila vsaj tako dobra kot lanska, ko so zagotovili 60 dni smučanja vse do doline ter beležili 30 odstotkov več smučarjev kot leto prej.
Ob tem je Verlič priznal, da so nekatere žičniške naprave pri njih že razmeroma stare, kar jim občasno povzroča težave z okvarami, hkrati pa napovedal, da bodo v naslednjih letih poskrbeli tudi za posodobitev sistema.

Več težav in škode imajo trenutno z odjugo, ki je v ponedeljek in torek pobrala večino naravnega snega, vseeno pa je mogoče smučati na večini odprtih prog, predvsem na areškem delu, od nedelje pa bodo začele delati tudi povezave z mariborskim delom Pohorja.

Več na: Odprli prenovljeno ploščad pred spodnjo postajo Pohorske vzpenjače, ki beleži že 60 let delovanja