Tokrat smo digitalno pero prepustili našemu uporabniku Marku, ki se je z družino podal v slovensko soseščino. Svoje mobilnostne potrebe je v skrb zaupal 100 % električnemu Volkswagnu e-Golfu in za vas zbral nekatere zanimive in koristne izkušnje. Marko, izvoli:

Destinacija: Avstrijska Štajerska (oddaljenost – približno 250 km)

Naša družina se je tokrat prvič srečala z novim e-Golfom. Zanimalo nas je, kako se bo obnesel ob naših potrebah, zato smo se želeli prepričati, da je emobilnost že primerna za sproščujoč družinski izlet na približno 250 kilometrov oddaljeno avstrijsko Štajersko. Cilj končnega postanka je bil kraj Furstenfeld.

Poleg Furstenfelda je cilj izleta predstavljala tudi sama pot

Brž smo naložili vikend prtljago. V napolnjenem avtomobilu smo se z družino zapeljali na ljubljansko obvoznico v petkovi prometni konici. Takoj nas je navdušil t.i. radarski tempomat, ki omogoča, da se e-Golf samodejno prilagaja počasi ali hitreje tekočemu prometu. Zelo razbremenjujoča izkušnja! 😉

Upravljanje z radarskim tempomatom je preprosto in razbremenjujoče za voznika

S potovalno hitrostjo okoli 110 km/h (rekel bi, da je ta za specifično štajersko avtocesto kar ustrezna) smo v prijetno ogretem vozilu prišli do mariborske hitre polnilne postaje na Ptujski cesti. Baterijo, ki je tedaj imela še skoraj tretjino energijske zaloge, smo prvič priklopili na polnjenje.

Vozili smo e-Golfa z baterijo kapacitete 35,8 kWh

S pomočjo bližnje trgovine smo mimogrede poskrbeli za naš zajtrk in priboljške. Po zgolj 25 minutah smo že z 89-odstotno napolnjenostjo baterije nadaljevali pot proti Gornji Radgoni, kjer smo načrtovali večerjo in “dopolnitev” baterije preden vstopimo v Avstrijo.

Čeprav je emobilnost v Sloveniji – tudi v evropskem merilu – na dokaj visokem nivoju, je v Gornji Radgoni še malo zadišalo po “pionirskih” časih. Tamkajšnja polnilnica namreč žal ni delovala … Pa si nismo preveč belili glav, saj smo s preostalimi 3/4 kapacitete baterije vseeno zlahka dosegli cilj.

Po večerji smo siti in zadovoljni sedli v avto ki se je ponovno hitro ogrel. V slikoviti Furstenfeld smo prispeli s polovico zaloge v bateriji. Na glavnem trgu smo e-Golfa čez noč priklopili na javno polnilnico in se odpravili k počitku …

Furstenfeld na nedeljsko jutro

Po zajtrku prihodnjega dne smo odšli na imeniten jutranji sprehod po trgu, kjer sta nas pričakali sobotna tržnica in otvoritev adventnih stojnic. Z napolnjenim e-Golfom smo se nato odpravili še v bližnjo čokoladnico Zotter. Izjemna odločitev! 🙂

Čokoladnica Zotter

Sredi štajerskih gričkov v vasi z le nekaj desetimi hišami stoji tovarna znane, visokokakovostne čokolade Zotter. Na parkirišču smo ugledali preštevilne avtobuse obiskovalcev, kar je kazalo na velik sloves čokoladnice.

Številni se zavedajo prednosti postavitve polnilne postaje

Takoj na začetku smo našli tudi polnilnico za električna vozila brez potrebe po registraciji. Moramo priznati, v Avstriji je za te novodobne “bencinske črpalke” res odlično poskrbljeno. Uporabniku so na voljo praktično na vsakem koraku – tudi zato, ker ponudniku določenih storitev lahko prinesejo večje število gostov. Pa še skoraj neopazne so in tako niti slučjno ne kazijo podob dvorišč.

To pa je bila doza čokoladnih sladkosti!

V čokoladnici smo poskusili preko 160 vrst čokolade! A si predstavljate otroške nasmeške? 🙂 Bili so kar presenečeni, ker starši nismo nič »težili« in so se lahko napokali čokolade do onemoglosti. Pa saj nismo imeli izbire … 🙂

Pogled iz grajske planote na okoliške kraje je izjemen

Naša naslednja cilja sta bila gradova Riegersburg in Gussing, nato pa smo že skočili prek madžarske meje, v Slovensko Porabje. Kraj Monošter (madžarsko Szentgotthárd), ki velja za njegovo središče, je bil kot nalašč za prvi postanek. Ker z napolnjenostjo e-Golfove baterije nismo imeli nikakrških skrbi, smo si s slastjo privoščili pravi madžarski “Gulas”.

Parkeljni veljajo za šego, priljubljeno v široki regiji

S polnimi želodčki smo se vrnili nazaj v Furstenfeld, kjer je ravno potekala prireditev ob odprtju adventne tržnice. Mestno središče so preplavili parkeljni iz številnih okoliških avstrijskih vasi. Parkeljne imajo več kot očitno tudi v Avstriji zelo radi in jih z velikim veseljem preganjajo. 🙂

Adventni čas v Gradcu

Naslednji dan smo se odpravili na pot proti glavnemu mestu avstrijske Štajerske – Gradcu. Pred obiskom tega, Sloveniji bližnjega mesta, vam priporočamo, da se pozanimate o polnilnicah. Graške v večini zahtevajo svojo identifikacijsko kartico.

Polnjenje na letališču v Gradcu

Na hitro polnilnico, ki ni zahtevala identifikacije, smo se tako priklopili na graškem letališču. Po hitri kavici smo nadaljevali pot na regionalni cesti v smeri slovenske meje. Do predzadnje postaje v Mariboru smo porabili samo 1/4 baterije. Za zadnjih 130 km smo se kljub temu odločili še za nekaj dodatnega polnjenja, da bi se lahko nekoliko hitreje zapeljali po dokaj prazni “štajerki”. E-Golf nas je varno in udobno pripeljal nazaj do Ljubljane – s še precej kilometri zaloge.

Polnjenje v Mariboru

Lahko bi zaključil, da je e-Golf ob majhni predpripravi glede poti povsem primeren avtomobil za vikend izlet. Brez pretiranega prilagajanja smo udobno in učinkovito prevozili preko 600 km v Sloveniji in naši soseščini. Priporočam vam le, da se pred tovrstnim izletom na spletu pozanimate, ali se polnilnica, ki ne zahteva posebne kartice za polnjenje, morda nahaja v bližini vašega prenočišča ali izbranih postojank. Tako bo izletniški užitek popoln! 🙂

This slideshow requires JavaScript.