Veliko strokovnjakov pravi, da je prav električna Hyundai Kona naredila preboj v svetu e-mobilnosti, saj utegne s svojo praktičnostjo, relativno dostopnostjo in velikim dosegom samostojno (kot edini avtomobil pri hiši) zadovoljiti mobilnostne potrebe povprečnega voznika in njegove družine.

Kona je na voljo v dveh različicah:
– Prva se ponaša z baterijo kapacitete 64 kWh, kar je vodilna številka v razredu,
– druga (bolj mestno ustrojena) pa ima baterijo kapacitete 39,2 kWh, s čimer se giblje v širšem “rajonu” VW e-golf, Renault Zoe (Q/R) 90 in novi BMW i3.

Z zmogljivejšo različico po dosegu in moči (204 KM) bo lahko voznik z enim polnjenjem napravil do 482 brezemisijskih kilometrov (po WLTP), z manj zmogljivo (136 KM) pa do 312 kilometrov. Po zagotovilih predstavnikov Hyundaija v realnih pogojih doseganje štiristotice s pomočjo večje baterije ni nobena težava.

Na kratko smo preizkusili zmogljivejšo različico električne Kone in ne moremo mimo tega, da ne bi že po prvem vozniškem srečanju pohvalili njene moči. 204 “konji” in hipna odzivnost (395 njutonmetrov navora) zagotavljata odličen pospešek do 100 km/h, ki traja zgolj 7,6 sekunde. Največja hitrost vozila je z vrtljaji motorja (največ 11.500 vrt./min.) omejena na 167 km/h, pri različici z manjšo baterijo pa na 155 km/h.

Baterijo obdaja ohišje iz aluminija. Ima lastno gretje in hlajenje. Večja tehta 445 kg, manjša pa 325 kg. Dodatna teža ima v primeru Kone (podobno je pri ostalih električnih vozilih) tudi prednosti: umeščenost baterije skrbi za nižje težišče in boljšo lego tega mestnega SUV-a.

Seveda je tu ponovno rekuperacija električne energije. Stopnjo regenerativnega “zaviranja” lahko reguliramo z ročicama ob volanu. Z dolgim pritiskom na levo lahko avtomobil tudi povsem ustavimo. Rekuperacija je po želji tudi samodejna glede na predvidevanje vozila (sledenje drugim) in vozne razmere.

Električna Kona ima na voljo štiri načine vožnje, ki jih reguliramo z gumbom “Drive mode” na sredinski konzoli. Gre za načine “sport”, “comfort”, “eco” in “eco plus”. V najbolj varčnem načinu je hitrost omejena na 90 km/h, klimatska naprava pa se izklopi.

Vizualno je električna Kona nekoliko drugačna v primerjavi s klasično (bencinsko ali dizelsko) različico. Razlike se najbolj opazijo pri maski, ki je skoraj povsem zaprta in nekoliko bolj izčiščena. Električno različico prepoznamo tudi po posebnih, bolj aerodinamičnih 17-palčnih platiščih.

Avtomobil je odlično opremljen: Od kopice asistenčnih sistemov, kot sta denimo radarski tempomat in asistent za ohranjanje smeri, do možnosti brezžičnega polnjenja, štirih možnosti nastavitve regeneracije, nastavitve možnosti polnjenja baterije do določenega % napolnjenosti, ogrevanih in hlajenih sedežev in še mnogo drugih koristnih dodatkov.

V notranjosti izstopa osrednja konzola, ki je dvignjena in s tem močno približana vozniku. Pod njo se nahaja velik dodaten prostor za odlaganje različnih predmetov. Na voljo sta dva infotainment sistema – 7-, ali 8-palčni – poleg tega pa je vozniku v pomoč tudi projekcijski zaslon (t.i. head up display).

Ena izmed glavnih prednosti vozila je tudi raznovrstnost, saj je Kona kljub majhnim dimenzijam (dolžina 4,18 m) povsem praktičen in vsestranski avto, s katerim greste lahko tudi na daljšo pot, smučanje, morje … Ta “Korejec” torej v večini primerov zlahka prevzame vlogo prvega avtomobila pri hiši.

Polnjenje Kone prek domačega priključka lahko doseže največjo moč 7,2 kW, prek hitre (DC) polnilnice pa celo do 100 kW. Za napolnitev baterije od 0 do 100 odstotkov lahko tako porabimo zgolj 54 minut, pri čemer bomo na hitrih polnilnih postajah v večini primerov prebili precej manj časa, saj bomo izkoristili najhitrejši del krivulje polnjenja (ter recimo v manj kot pol ure pridobili energije za do 300 kilometrov). Še ena navdušujoča novica: Hyundai-evi razvojniki pravijo, da je termalno upravljanje baterije in s tem ohranjanje njene “zdrave” temperature tako dobro, da lahko Kono brez težav (in pospešene degradacije baterije) pogosteje polnite na hitrih polnilnih postajah. Odlično!

Na spletu je Kona v zadnjem obdobju sicer pravi hit, saj različni predstavniki strokovne in laične javnosti med seboj kar tekmujejo, kdo bo objavil več novosti in videozapisov (glede dosega, hitrosti polnjenja, funkcionalnosti …) v zvezi s tem trenutno najbolj vročim in cenovno dostopn(ejš)im električnim vozilom, ki je bilo predstavljeno tudi že v Sloveniji. Zgolj kot zanimivost: z enim polnjenjem so ob konstantni in zelo počasni vožnji uspeli prevoziti celo preko 800 kilometrov :). Pri običajni vožnji pa je realna številka nekje med 400 in 500 kilometrov, na spodnjem videu pri konstantnih 90 km/h pa kar 510 kilometrov. Več o vozilu pa vam bomo z veseljem prenesli kmalu, ko bomo tudi sami imeli priložnost natančnejšega preizkusa.