Eden ključnih izzivov pri prehodu na električno mobilnost predstavlja domače polnjenje električnega avtomobila. Ob razmisleku o domači polnilnici se bodočemu uporabniku običajno porajajo vprašanja o stroškovni upravičenosti, primernosti domačega električnega omrežja, tipih domačih polnilnic, njihovi življenjski dobi in vzdrževanju.

V želji po lažjem in učinkovitejšem sprejemanju odločitev smo ob kavi za nekaj nasvetov povprašali direktorja eFrenda Miho Valentinčiča. Zastavili smo mu sedem ključnih vprašanj:

  1. Kdaj se izplača doma ali v podjetju postaviti električno polnilnico?

Električno polnilnico se izplača namestiti takoj, ko imamo pri hiši oz. v podjetju električno vozilo. V prvi vrsti zaradi varnosti in preprečevanja pregrevanja navadne vtičnice ter posledično preobremenitve elektroinštalacij, ko so vključeni tudi drugi večji porabniki na lokaciji. Poleg tega nam električna polnilnica omogoča, različno glede na tip vozila, hitrejše polnjenje ter pri tem tudi manj izgub, ki lahko pri polnjenju na navadni vtičnici znašajo med 10 in 25 odstotki.

  1. Kako vemo, da je naše domače električno omrežje primerno za postavitev domače polnilnice?

Večina objektov oziroma hiš v Sloveniji, ki so bili zgrajeni v zadnjih štiridesetih ali petdesetih letih, razpolaga z inštalacijo, ki omogoča priklop močnejših porabnikov. Da se pred nakupom električnega vozila ali polnilnice prepričate o stanju vašega domačega omrežja, lahko eFrend zagotovi obisk pooblaščenega monterja, ki pregleda stanje na licu mesta ter svetuje o lokaciji postavitve, potencialni potrebi po nadgradnji posameznih komponent vodov in varovalne opreme.

  1. Katero domačo polnilno postajo naj izberemo?

Polnilna postaja se izbere na osnovi potreb posameznika, zmogljivosti in karakteristik vozila, priključne moči objekta in moči varovalk, ter glede na karakteristike delovanja drugih večjih porabnikov, kot so toplotna črpalka, sušilni stroj, pečica in kuhalna plošča. eFrend vam torej svetuje ter zagotovi dolgoročno optimalen izbor polnilnice za vaš konkreten primer.

Želim voziti na elektriko: Na koga naj se obrnem?

  1. Zakaj je domača polnilna postaja boljša od polnjenja električnega avtomobila na običajni 220V vtičnici?

Za primer: Na navadni hišni “šuko” vtičnici se lahko vozilo polni z močjo okoli 2 kW, kar pomeni, da mora biti priključeno več kot 10 ur za pridobitev 20 kWh energije. Električna polnilnica za domače potrebe lahko omogoči polnjenje z močjo do 11 kW, kar pomeni, da se enaka količina energije prenese v vozilo prej kot v dveh urah in prenese se precej bolj varno, brez možnosti pregrevanja spojev na vtičnici in elektroinštalacijah ter z manjšimi izgubami električne energije.

  1. Koliko lahko danes prihranimo pri prevoženem kilometru ob domačem polnjenju električnega avtomobila? Kdaj se investicija v lastno polnilnico povrne in koliko le-ta znaša?

Na splošno je zelo težko govorimo o točnem prihranku denarja pri uporabi električnega vozila, ker so velike razlike med vozili po porabi na prevožen kilometer. Bolj varčni avtomobili v poletnem obdobju porabijo pod 100 Wh na kilometer, kar pomeni strošek na domači tarifi 1,6 EUR na 100 kilometrov. Najbolj potratni oz. večji avtomobili pa potrebujejo tudi 320 Wh na kilometer, zato pri njih strošek poskoči na okoli 5 EUR na 100 kilometrov, kar je še vedno bistveno manj kot je v primeru najbolj varčnih manjših vozil s termičnim motorjem. Slednji težko prepeljejo 100 kilometrov za manj kot 7 EUR.

Investicija v lastno polnilnico ni toliko finančna kategorija kot naložba v miren spanec, ker veste, da bo zaradi varnosti obratovanja ter strokovne montaže inštalacija med vsakodnevnim polnjenjem varno obratovala. Hkrati bo omogočala polnjenje, ki se prilagaja obremenitvi domačega omrežja ter tudi do petkrat hitrejše polnjenje, kot je mogoče na navadni vtičnici. Določeni proizvajalci električnih vozil med standardno opremo sploh ne prilagajo več polnilcev, ki omogočajo priklop na navadno hišno polnilnico, ker bi napolnitev baterije preko takega polnilca lahko trajala tudi 40 ur (kapaciteta baterije 77+ kWh) ali več. Pri večini vozil, ki omogočajo polnjenje preko treh faz z 11 kW ali več (vsa novejša vozila) je enofazno polnjenje manj učinkovito in pri določenih modelih vozil lahko izguba pri polnjenju na domači vtičnici doseže tudi 25 %, kar pomeni, da bi za polnjenje baterije z 20 kWh energije porabili lahko celo za 26 kWh elektrike.

  1. Koliko je življenjska doba domače električne polnilnice? Ali jo lahko z nepravilno uporabo poškodujemo? Ali jo lahko poškoduje udar strele? Kako je z zavarovanjem?

Električna polnilnica je električna naprava, ki vsebuje komponente od tokovnih stikal, procesorjev, napajalnikov in drugih elektronskih komponent, ki se z uporabo starajo in jih lahko primerjamo z drugimi napravami, kot so pralni stroji, klimatske naprave in podobno. Kakovostne polnilnice lahko delujejo zelo dolgo, tudi desetletje ali več, manj kvalitetne lahko tudi precej manj. 

Kot vsako elektronsko komponento, lahko tudi polnilnico poškoduje udar strele, zato se predlaga, da se v elektroinštalacijo hiše vgradi prenapetostna zaščita, ki služi tudi ostalim napravam v objektu. Polnilnice morajo zagotavljati delovanje po standardu “Mode 3” in preden se polnjenje prične se izvede preverba pravilne priključitve kabla ter pripravljenost vozila in polnilnice na polnjenje. Ko so vsi pogoji izpolnjeni, se spusti tok preko polnilnice do vozila. Kvalitetne polnilnice so odporne na udarce do zaščite IK 10 in imajo protiprašno in tekočinsko zaščito IP 56 ali več, kar zadostuje, da je lahko polnilnica tudi dolga leta na prostem in s tem izpostavljena vsakodnevnim vremenskim vplivom. Polnilnica pod nadstreškom ali v garaži bo imela daljšo življenjsko dobo elektronskih komponent, ker bo izpostavljanja manjšim toplotnim obremenitvam. eFrend v storitvi montaže vključuje tudi storitev izvedbe meritve polnilnice po namestitvi, ter izjavo s poročilom o izvedeni meritvi, ki vam v primeru zavarovalniških zahtevkov potrjuje, da je bila montaža izvedena skladno z normativi in predpisi.

  1. Kako lahko pri vzpostavitvi lastne polnilne infrastrukture pomaga eFrend?

eFrend vam skozi svetovalni proces priporoči optimalno rešitev za potrebo po polnjenju glede na vaš objekt, priključno moč in vaše navade. Naša storitev vključuje kvalitetno in preizkušeno polnilnico, strokovno montažo, nastavitev polnilnice po vaših zahtevah, električno meritev delovanja polnilnice s strani pooblaščene osebe z atestirano napravo za izvajanje meritev ter izdajo potrdila o izvedeni meritvi, ki vam zagotavlja, da polnilnica deluje brezhibno ter je pravilno priključena in ozemljena za varno delovanje. Običajno ponudbe drugih ponudnikov montaže ne vključujejo meritve z izdajo potrdila. 

V eFrendu stojimo ob strani naročnikom tudi po namestitvi, saj lahko polnilnico vključimo v digitalno platformo za upravljanje električnih polnilnic, ki omogoča daljinski nadzor in upravljanje, ter tudi vključitev le-te v sistem za obračunavanje polnjenja. Tako postane polnilnica “pumpa” oz. generator prihodka lastniku polnilnice. Vozniki električnih vozil lahko dostopajo preko aplikacije eFrend do več kot 19.000 polnilnic v Sloveniji in tujini.

eFrend je poslovna platforma, ki združuje partnerje in ponudnike, širši družbi pa v okviru svojega poslanstva omogoča tudi ozaveščanje in izobraževanje o trajnostni mobilnosti. Obenem naročnikom prek različnih paketov omogoča najoptimalnejši prehod na električno mobilnost. Več na spletnem portalu eFrend.