V Murski Soboti je nedavno potekalo Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Prekmurska prestolnica je bila v tem času polna navdušencev nad letenjem in baloni, kar je povsem razumljivo, saj so organizatorji pripravili zares pester program. Slednjega predstavljamo v naši fotozgodbi.

Na prvenstvu je sodelovalo 105 ekip iz 33 držav. Čeprav smo tekmovanje tega ranga pri nas gostili prvič, so organizatorji celoten program izpeljali brezhibno, gledalci pa so bili nad prestrim dogajanjem navdušeni.


Prvenstvu smo podali roko tudi v naši ekipi. Uradno osebje je namreč za prevoz med prizorišči uporabljalo naša električna vozila iz flote Avant2Go. To pomeni, da ni bila flota vozil organizatorja le brezemisijska, temveč je osebje vozila tudi souporabljalo na enak način kot že več kot 20 tisoč registriranih uporabnikov.
Operativni center tekmovanja je bil v Dvoru Rakičan, glavni prizorišči vsega dogajanja pa sta bili pred Expanom in na murskosoboškem letališču. Tam so se zbirali gledalci in nestrpno pričakovali začetek dogajanja.

Iz letala nad Expanom je skočil padalec, povezovalec dogajanja pa je napovedal, kje bo padalec pristal. Vojaški padalec je uspešno pristal s slovensko zastavo v rokah in s tem pričel s slovesno otvoritvijo dogodka.

Slovenska vojska je predstavila svoja vozila, največ zanimanja je bilo za Patrio, ki smo si jo lahko ogledali čisto od blizu, vojaki pa so medtem z veseljem odgovarjali na vprašanja.

V zadnjem letu smo bili priča obsežnim požarom, kjer so nadzor nad njimi pomagali vzpostaviti tudi helikopterji. Le nekaj 100 metrov od nas je slovenska vojska prikazala kako gašenje s helikopterjem pravzaprav izgleda.

Temu je sledil težko pričakovan prelet vojaških Pilatusov in skok padalcev. Najmlajši so z občudovanjem spremljali kako so se nam padalci počasi bližali in pristali točno pred nami.

Naslednje dopoldne nas je nad Prekmurjem pričakal nepozaben prizor, med vožnjo po Murski Soboti so nas obkrožali toplozračni baloni.

V popoldanskem času je sledil aeroshow na murskosoboškem letališču. Piloti so med preleti letališča izvajali razne trike, gledalci pa so se najbolj razveselili, ko so na nebu zagledali akrobacije slovenskega akrobatskega pilota, Petra Podlunška.


Pozno popoldan smo se odpravili proti murskosoboškem letališču, od koder so bili organizirani komercialni poleti z balonom.


Pomagali smo pri pripravi balona na vzlet in s tem tudi videli kako to poteka. Med tem smo lahko opazovali tekmovalne balone, ki so en za drugim počasi vzletali. Nato pa smo na vrsto končno prišli tudi mi; splezali smo v košaro in se počasi dvignili od tal.

Iz zraka smo videli vse prekmurske vasice in njive, daleč pred nami pa so bili tekmovalni toplozračni baloni.

Naši nagrajenki velike nagradne igre, ki sta osvojili polet z balonom, sta Ksenija Strašek in Flora Berisha Strašek. Ksenija našo storitev Avant2Go uporablja že prav od začetka, od leta 2016, z našim Renaultom Zoe pa sta se tudi pripeljali do Prekmurja. Za obe nagrajenki je bil to prvi polet s toplozračnim balonom, iz njunih nasmeškov pa je razvidno, da sta zelo uživali.