Vsako leto predstavniki podjetij s celega sveta pripotujejo v Las Vegas, da bi na sejmu CES (Consumer Electronics Show) predstavili svoje nove zamisli s področja zabavne elektronike. Oglejte si nekaj fotoutrinkov najbolj zanimivih razstavljavcev, ki jih je med svojim obiskom posnela naša ekipa … 😉

Tehnološki gigant Bosch je predstavil številne rešitve, ki bodo pomagale pri soočanju z izzivi prihodnosti. Na področju mobilnosti je Bosch poleg avtonomnega električnega vozila, ki je vseskozi celovito povezano z okolico, predstavil tudi nekatere druge zanimive rešitve – za šest izmed njih je bil tudi nagrajen. Gre za npr. novo tehnologijo za povezanost avtonomnih vozil in prometne infrastrukture, sistem za dostopanje do vozila prek pametnega telefona namesto uporabe ključa, sistem kamer za nadomeščanje vzvratnih ogledal v tovornjakih, aplikacijo za povezovanje električnih skuterjev in radarske asistenčne sisteme za motocikle.

BMW je razstavil svoj koncept iNext, ki nakazuje smernice razvoja vozil te znamke v bližnji prihodnosti. Gre za avtomobil, ki kot svojo prioriteto zastavlja dobro počutje potnikov – kot prvi BMW-jev avtomobil je namreč opremljen s tehnologijo za avtonomno vožnjo tretje stopnje. Serijski električni model, ki bo baziral na tem konceptu, bo po besedah BMW-ja na ceste zapeljal v letu 2021.

Velik del mobilnosti bodo v prihodnosti kot kaže tvorili najrazličnejši droni. Slednji bodo samostojno poskrbeli za dostavo najrazličnejših dobrin na naše domove. V Las Vegasu smo si tokrat lahko ogledali tudi drone, ki bodo na “princip motocikla” lahko prevažali ljudi – le da po zraku.

Proizvajalec Bell je svoj leteči taksi predstavil že lani, a letos je zadeva še bolj konkretna. Gre za nekakšnega križanca med helikopterjem in dronom. Strokovnjaki pravijo, da se lahko zgodi, da bo prav Bellov leteči taksi eno prvih prevoznih sredstev, ki nas bo prevažalo v okviru Uberjevih načrtov po vzpostavitvi “letečih” storitev.

Veliko pozornosti je kajpak požel Daimlerjev razstavni prostor, kjer je ta proizvajalec predstavljal svoj pogled na (bližnjo) prihodnost mobilnosti. Poleg samovozečih električnih konceptov so obiskovalci z zanimanjem opazovali tudi prihajajoči serijski model Mercedes-Benz EQC. Električni SUV bo na ceste zapeljal predvidoma proti koncu letošnjega leta.

Nekateri pravijo, da bo poklic voznika tovornjaka eden prvih, ki v prihodnosti ne bo več obstajal. Na področju samovozečih velikih tovornjakov tako delajo številni proizvajalci. Najbolj futurističen na sejmu CES je bil zagotovo model švedskega zagonskega podjetja Einride. Ta tovornjak nima kabine za voznika, njegovo testiranje pa že poteka v najrazličnejših okoliščinah in za različne potrebe – od prevoza drobnega blaga, do prevoza težkih hlodov.

Kitajsko zagonsko podjetje Byton je predstavilo svoj (skoraj zaključeni) električni SUV z nazivom M-Byte. Glavna posebnost tega avtomobila je zagotovo gigantski zaslon na dotik, ki skorajda v celoti nadomešča klasično armaturo. Kot da ta še ni dovolj, ga dopolnjuje še en dodaten manjši zaslon, ki je nameščen na sredino volanskega obroča. Pri Bytonu pravijo, da razstavljeni model predstavlja 80-90 odstotkov končne podobe serijskega vozila. Slednje naj bi bilo predstavljeno prihodnje leto.

Audi je svoje dejavnosti na CES-u združil pod motom “od vozniške izkušnje do digitalne vozniške pustolovščine”. Poleg novosti, ki so jih pri Audiju nedavno predstavili v prihajajočem električnem modelu e-Tron, je bil na razstavnem prostoru nemškega giganta tokrat poudarek na virtualni resničnosti. Ko voznik ne bo več skrbel za upravljanje z volanskim obročem, mu bo avtomobil v prihodnosti nudil različne možnosti za zabavno preživljanje časa med vožnjo, kot je na primer ogled filmov v vrhunski kakovosti.

Na CES-u je bil dejaven tudi Nissan, ki je tam predstavil novega Leafa e+. Ta oznaka pomeni, da ima ta električni avtomobil odslej večjo litij-ionsko baterijo, ki ima namesto 40 zdaj kapaciteto 62 kWh. Močnejši je tudi elektromotor, ki odslej namesto 147 proizvede kar 214 “konjskih moči”. V Las Vegasu je bil predstavljen tudi Leaf v dirkaški preobleki – Leaf Nismo RC.