Ekipa Avant2Go se javlja z “domačega terena” znamke najbolj naprednih električnih vozil na svetu. V Los Angelesu in širše v Kaliforniji je Tesel ogromno, tako modelov S kot tudi SUV-jev – modelov X. Opazili smo celo enega roadsterja prve generacije. Sedaj se tej »floti« priključuje še Model 3, ki smo ga imeli na naše veselje tudi priložnost preizkusiti.

Čeprav to morda ni najbolj “smiselna” primerjava, smo ga želeli postaviti kar ob bok najboljši električni limuzini na svetu, Modelu S, s katero imamo precej izkušenj in ki jo lahko od božičnih praznikov preizkusite tudi uporabnice in uporabniki Avant2Go car sharinga.

V sončni Kaliforniji smo imeli priložnost preizkusiti vozilo, na katerega močno stavi njegov snovalec Elon Musk in od katerega veliko pričakuje cel svet.

Mi smo bili navdušeni – zakaj, pa pojasnimo v nadaljevanju.

Prostornost

Čeprav je s svojimi približno 470 centimetri precej krajši od Modela S, ima v notranjosti veliko prostora. Presenečeni smo bili predvsem nad prostorom za noge na zadnji klopi, kjer brez težav sedijo osebe višje rasti.

O kakšni prostorski stiski ni govora. 🙂

Prepriča tudi prtljažni prostor, kjer imate, podobno kot pri Modelu S na voljo prostor tako zadaj kot tudi spredaj. Dimenzijsko je sicer razumljivo manjši kot pri Modelu S, poleg tega pa se z zadnjimi prtljažnimi vrati ne odpira zadnje steklo (kar bi olajšalo vnašanje prtljage), vendar še vedno izvabi nasmešek na usta uporabniku, saj je glede na velikostni razred vozila skupnega prostora veliko.

Kdo bi se branil “dvojnega” prtljažnega prostora?

Oblikovanje

Tisti, ki prepoznate Teslo Model S, boste prepoznali tudi Model 3, saj je podobnost v oblikovanju očitna. Navzven deluje zelo kompaktno in ravno pravšnjih mer, da smo ga označili kar za »allrounderja«, primernega tako za krajše opravke (npr. po mestu), kot tudi za daljše poti (dopust, službena pot …).

Tudi pri Modelu 3 so Tesline oblikovalske poteze prepoznavne.

Najbolj zagotovo izstopa notranjost, saj je povsem »izčiščena« in minimalistična, kar v praksi pomeni, da je (poleg dveh drsnih gumbov na volanu) edini gumb tisti za vse štiri smernike (nameščen pri stropni osvetlitvi). Vse ostalo upravljate in vidite preko ležečega sredinskega zaslona na dotik – npr. predal pred sovoznikom odprete preko sredinskega zaslona, tudi brisalce prižgete na ta način pa tudi števec hitrosti se nahaja tam.

Notranjost za ljubitelje minimalizma.

Funkcionalnost

Lahko jo strnemo kot hitro in intuitivno uporabniško izkušnjo. V približno petnajstih minutah ste z upravljanjem (funkcij) vozila že povsem domači.

Uporabniške izkušnje s “pametnih” mobilnih naprav so se preselile tudi v vozila.

Sredinski zaslon je odličen in se tudi ob hitrem dotikanju odziva »v realnem času«. Logika je podobna kot pri Modelu S, tako da se sprehajate med ključnimi vsebinskimi podmeniji, kjer najdete vse potrebne nastavitve (polnjenje, volan, luči, klimatska naprava, potovalni računalnik, navigacija, radio, avto pilot …).

Sredinski zaslon je povsem preprost za uporabo.

Zanimiva je tudi aplikacija na pametnem telefonu, preko katere lahko sedaj odprete denimo sprednji prtljažnik. Ob doplačilu imate na voljo tudi možnost povsem avtonomne vožnje (ki se bo aktivirala kasneje), tako da je vozilo že danes pripravljeno na izzive prihodnosti.

Vozilo odklepate prek mobilnega telefona, za rezervo pa lahko imate pri sebi tudi takšno kartico.

Zmogljivosti

Preizkusili smo različico z daljšim dosegom, t.i. »long range«, ki ima baterijo velikosti 75 kWh in s katero lahko prevozite do 500 kilometrov po normi EPA, ki je precej bolj »stroga« od evropskega NEDC in tudi realneje napoveduje dejanski doseg.

500 kilometrov je z enim polnjenjem ob zmerni vožnji in ugodnih zunanjih razmerah realno dosegljivih.

Pogovarjali smo se z lastniki Modelov 3 in vsi po vrsti so nam potrdili, da je obljubljeni doseg moč doseči tudi na cesti – seveda v odvisnosti od sloga vožnje, kar pa nenazadnje velja za vsako vozilo. Uradnih podatkov o moči sicer nimamo, a govorijo o približno 250 »konjih«, kar lahko potrdimo z občutki naše »zadnje plati« – pospeševanje je močno, a zvezno in poleg tega – kar je seveda dobro – ne pojenja hitro (če primerjamo z Modelom S, je pospeševanje podobno tistemu s 85 kWh baterijo in preko 300 “konji”).

Model 3 bo na voljo tudi uporabnicam in uporabnikom Avant2Go car sharing sistema, česar se že veselimo.

Vozniška izkušnja je sproščujoča.

In kar je najbolj pomembno: z vozilom ste hitro domači in vožnja je povsem enostavna, saj so že osnovne nastavitve takšne, da ugajajo širšemu profilu ljudi, npr. zaviranje z regeneracijo, ki je ravno pravšnje, da koristi v večini situacij.

Poslanstvo modela 3 je ustrezati večini voznikov.

Model 3 bo na voljo tudi z manjšo baterijo (55 kWh), kjer bo doseg nekoliko manjši, a v praksi še vedno 300 kilometrov. Model 3 boste lahko polnili povsod, tudi na Tesla Superchargerjih, kjer pa bo za to treba plačati – V Kaliforniji pravijo, da je cenovna politika odlična in da so cene polnjenja res nizke.

Model 3 hitro zleze pod kožo, saj je intuitiven in vsestransko uporaben. Tudi izdelava, čeprav gre za enega izmed prvih tisoč modelov, deluje dovolj kakovostno.

Ostalo

Če združimo zapisano: kako se obnese vozilo kot celota? Nedvomno skladno s pozitivnimi pričakovanji. Je kompakten, prostoren, zmogljiv in preprost za vožnjo ter vsekakor več kot dovolj napreden, da bo narekoval smer razvoja prihajajočim konkurentom tega avtomobilskega razreda. Najboljše pri tem pa je, da ga boste lahko preizkusili in uporabljali tudi uporabnice in uporabniki Avant2Go car sharing sistema. 😉