Renault Zoe z baterijo kapacitete 41 kWh je najnovejši Renaultov električni produkt ter (trenutno) avtomobil z največjim obljubljenim dosegom, ki ga lahko kupimo v Sloveniji. Francoski proizvajalec vozil trdi, da bomo lahko z novo Zoe prevozili precej brezemisijskih kilometrov – po standardu NEDC kar do 400 (v različici z motorjem R90) oziroma 370 (z motorjem Q90). Naša različica ima motor Q90, ki ga pri Renaultu ponujajo v kombinaciji s hitrim polnjenjem. Kakšni so prvi vtisi?

Zoe z novo, večjo baterijo v kratkem prihaja tudi v našo Avant2Go car sharing floto … 😉

Za začetek naj vam čisto na hitro razložimo, kako spoznati novo Zoe. To namreč ni najlažje opravilo. Renault pri svoji električni prvakinji ni spreminjal praktično ničear. Bojda je bil avtomobil ljudem tako všeč, da si tega niti niso upali. Pa vendar, najlažje bo šlo po:

Renault Zoe ZE 40 rims

Platiščih, …

Renault Zoe ZE 40

… nekoliko bolj pa boste morali pogledati na tole značko.

Na znački je več kot očitno izpostavljeno število 40. Slednje označuje zalogo energije, ki jo je sposobna hraniti nova baterija. Če smo bili do sedaj (tudi v primeru Zoe v sklopu car sharinga) navajeni na baterijo s kapaciteto 22 kWh, je nova skoraj še enkrat večja. Kapaciteta le-te znaša 41 kWh. Seveda smo se spraševali, koliko kilometrov to pomeni v praksi.

Renault Zoe ZE NEDC 400 km

“Teoretični” doseg zoe je 400 km

Morda število 400, ko govorimo o kilometrih, za marsikaterega voznika predstavlja domet, ki električni avtomobil loči od “zgolj” mestnega do vsestransko uporabnega. Koliko se temu številu lahko približa nova Zoe?

Renault Zoe ZE 40 interior

Preizkusili smo jo v več različnih situacijah

Prikupnemu Renaultovemu avtomobilčku smo zadali preizkus. Pot nas je iz Ljubljane vodila proti Dolenjski. Temperatura je komajda presegla nič Celzijevih stopinj, kar za električno vozilo seveda ni najbolj optimalno.

Renault Zoe ZE 40

Pot z novim, daljšim dosegom tudi v bolj oddaljene kraje ni stresna

Nič ne de, števec, ki prikazuje doseg, je ob stoodstotni napolnjenosti v Ljubljani pokazal 250 kilometrov. Na valentinovo, v prijetnem sončnem vremenu se seveda ni spodobilo, da bi se kar iz prve zapodili po avtocesti. Odpravili smo se uživat, na regionalko, v zavetja preštevilnih dolenjskih gričev.

Renault Zoe ZE 40 notranjost

Notranjost je prijetna in močno spominja na med Slovenci zelo priljubljenega Clia

Zeblo nas ni niti za trenutek, saj ogrevanje potniške kabine v novi Zoe deluje odlično, kar za prejšnji model ni veljalo v vseh pogojih. Seveda je potrebno vzeti v zakup, da za razliko od motorja z notranjim izgorevanjem, ki za toploto s svojim delovanjem skrbi sam, električna vozila energijo za ogrevanje kabine črpajo iz iste baterije, ki skrbi za pogon.

Renault Zoe ZE 40

Vožnja izven urbanih področij je pravi užitek …

Zoe je grizla kilometer za kilometrom. Vzponi in spusti, ravnine in zavoji … Nekaj izmed njih smo se lotili popolnoma umirjeno, spet drugih nekoliko bolj dinamično – povsem enako, kot bi se tovrstnega izleta lotili s katerimkoli “bencinarjem” ali “dizlom”.

Renault Zoe ZE 40

… kljub vsemu pa Zoe še vedno domuje v mestu.

V testu smo združili vsega po malem. Dodali smo tudi nekaj avtocestne vožnje (pa ne po polžje) in vijuganja po mestnih ulicah. Ko se je zvečerilo in je Zoe potožila, da potrebuje počitek, je števec kilometrov pokazal število 200 (po števcu pa ji je ostalo še za dobrih 20 km energije).

Doseg je upravičil pričakovanja

Doseg je upravičil pričakovanja

To nas je zelo razveselilo, saj lahko iz tega sklepamo, da bi se Zoe ob varčni vožnji tudi ob zimskih temperaturah zlahka približala 250 kilometrom. Ob hitri vožnji in neugodnih zunanjih razmerah je doseg seveda lahko tudi krajši od 200 kilometrov, po drugi strani pa si upamo trditi, da boste ob prijetnih temperaturah in hvaležnem slogu vožnje dosegli preko 300 km! Renault je na pravi poti.

Renault Zoe ZE 40

Zoe v različici z oznako Q lahko polnimo na hitri polnilnici

Tokrat smo vozilo priklopili na polnjenje na povsem običajno domačo vtičnico, kar traja seveda znatno dlje kot na hitri polnilnici, kjer je največja moč polnjenja 43 kW in kjer 80 % baterije napolnite, medtem ko obiščete toaleto in popijete kavico.

Renault Zoe ZE 40

Zoe z 41 kWh baterijo razvije 88 konjskih moči

Zoe, ki smo jo preizkusili (takšne bodo tudi med vozili v car sharing floti), je imela oznako Q, obstaja pa tudi različica z oznako R. Razlika med njima je ta, da Zoe z oznako Q žene nekoliko drugačen elektromotor, ki je od različice R nekoliko manj zmogljiv, omogoča pa hitro polnjenje. Medtem lahko Zoe z oznako R polnite z največ 22 kW.

Renault Zoe ZE 40-26

Teža vozila se je le malenkostno spremenila

Nova Zoe zaradi večje kapacitete baterije ni veliko težja od predhodnice. Baterija je po dimenzijah ostala povsem enaka, teža pa se je povečala zgolj za 20 kg. Kot zanimivost lahko dodamo tudi, da je Zoe (tako kot tudi večina preostalih električnih vozil) izjemno lepo vodljiva skozi ovinke. Pri tem se gre zahvaliti idealni razporeditvi teže, ki jo omogoča fleksibilnost pri načrtovanju električnih vozil. Težišče pri električnem vozilu, je za razliko od vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem ugodno nizko.

Renault Zoe ZE 40

Ohraniti priljubljenost med uporabniki ne bo težava

Nova Zoe je torej avto, ki na področju nove, brezemisijske mobilnosti veliko obeta. Ostaja prikupen, zabaven in preprost za uporabo, obenem pa z večjo baterijo pomaga premikati meje širše uporabnosti električnih vozil. Verjamemo, da bo v Avant2Go car sharing floti in tudi zunaj nje zelo priljubljen! 🙂