Avant2Go uporabnik Luka je za naš blog strnil nekaj misli o novi mobilnosti. Dotaknil se je tudi prihodnosti in polnjenja. Luka, izvoli, digitalno pero je tvoje ;).

Mobilnost brez škodljivih izpustov je največja, ni pa edina prednost vožnje z električnimi vozili. Vsakdanji promet se s porastom nove, drugačne mobilnosti, močno spreminja, posledično pa se bo spremenilo tudi naše dojemanje in občutenje prometa. Pozitivni premiki na vseh z njim povezanih področjih se dogajajo že danes … Električna vozila ob pogoju, da je energija pridobljena iz obnovljivih virov, človeku omogočajo mobilnost brez škodljivih emisij znotraj življenjske dobe vozila. Možnost, da za našo mobilnost davka ne plačujeta narava in naše počutje, imamo torej že danes. Tehnologija je pripravljena, električna vozila pa, še posebej, če so del souporabe, kjer pametni telefon postane ključ vašega vozila, preprosto dostopna.

Poleg brezemisijske vožnje so električna vozila tudi precej tišja od tistih, ki jih žene motor z notranjim izgorevanjem.

Predstavljamo si, da bi današnji promet, ki stanovalce ob glavnih cestah sili v neprodušno zaprta okna, nadomestila zgolj tiha električna vozila. Še manj občuten bi bil promet v primeru, da bi vsi uporabljali rešitve nove mobilnosti, kot so učinkovit, trajnostno naravnan javni prevoz in souporaba vozil (vozil bi bilo s tem na cestah občutno manj).

Avant2Go Ljubljana

Avant2Go Ljubljana

Stanovanja ob glavnih mestnih prometnicah bodo nenadoma postala veliko bolj prijetna za življenje. Stanovalci bodo lahko uživali ob odprtih oknih ali pa nemoteno posedali na terasah. Ob predpostavki, da bi bilo zaradi storitev nove mobilnosti potrebnih tudi manj vozil, bi lahko v stanovanjskih naseljih zmanjšali obsežne površine, ki jih zasedajo parkirna mesta. Predstavljamo si, da bi nove zelene površine večina sprejela z odprtimi rokami.

Elektrika je energija, ki bi jo lahko iz omrežja črpali domala kjerkoli. Tako nismo več vezani na obiskovanje bencinskih črpalk. Čeprav se na nekaterih delih še srečujemo s pomanjkanjem električnih polnilnic, se to zelo hitro spreminja. Električna polnilnica lahko zaradi svoje skoraj neopaznosti in dostopnosti električne energije stoji kjerkoli. Teoretično bi lahko z njo opremili prav vsako posamezno parkirno mesto. Nekatere napredne rešitve predvidevajo celo brezžično polnjenje vozil.

Avant2Go Ljubljana

Prilagajanje na novo mobilnost je tek na dolge proge

Prilagajanje na novosti ponavadi pomeni tek na dolge proge. Tudi popolni prehod v novo mobilnost bo trajal nekaj časa. Uporabniki električnih vozil ta trenutek (seveda z veseljem) še sklenemo kakšen kompromis

Eden takih je obiskovanje gostinskih obratov, ki nudijo možnost polnjenja električnega vozila. Danes, ko tovrstnih uslug še ne nudi veliko gostiln, je vsaka nova tovrstna rešitev še kako dobrodošla. Z roko v roki gresta korist za uporabnike električnih vozil in samega ponudnika gostinskih storitev, ki lahko v postavitvi električne polnilnice najde tudi kakšnega obiskovalca več. Še posebej, če vemo, da se število električnih vozil, tudi na naših cestah skokovito povečuje. Gostinstvo seveda ni edina panoga, kjer bi veljalo postavljati polnilne postaje. Že danes je za to primerno prav vsako tako ali drugače naseljeno okolje (gospodinjstvo, podjetje, druge entitete) in prepričani smo, da bo na področju polnilne infrastrukture trend hitre rasti kmalu vseprisoten.

Avant2Go Jurman Fužine

Avant2Go lokacija pri gostilni in piceriji Jurman

Tudi v Avant2Go car sharing shemi smo skupaj s partnerjem poskrbeli, da se med lokacijami nahaja vsaj ena takšna, kamor se lahko odpravimo na večerjo. V ljubljanskem predelu Fužine Avant2Go lokacija namreč stoji poleg gostilne Jurman. Lokacija se odlično vklopi v sistem z bližnjimi v BTC Cityju, saj to kombinacijo skupaj s prednostmi nižje minimalne tarife koristijo številni uporabniki.