BMW i3 odlikujejo prave športne zmogljivosti. Zanimiva, futuristična oblika, kot so si jo zamislili pri bavarskem proizvajalcu vozil, privlači nemalo pogledov, vožnja tega štirisedežnika pa je pravi užitek.  Nova, 33 kWh baterija je naslednji korak v pravo smer.

BMW i3 33kWh

BMW i3 je eno najpriljubljenejših električnih vozil

BMW i3 je na naših cestah prisoten že tretje leto. V tem času se je uspel dodobra uveljaviti in postal eno najbolj prepoznavnih in med uporabniki cenjenih električnih vozil. Futuristična oblika je resda stvar okusa, vas pa v nobenem primeru ne pusti ravnodušnih in v vsakem primeru jasno kaže BMW-jevo usmeritev: želimo naprej! Njegovo prvo domovanje so urbana mestna središča, kjer je vožnja tega avtomobila zelo prijetna, če ne celo sproščujoča.

Ste sami že kdaj preizkusili električno vozilo? Vas zanima, kakšna je izkušnja?

Pred kratkim je v Avant2Go car sharing floto zapeljal i3 z večjo baterijo kapacitete 33 kWh (že prej vključena vozila imajo 22 kWh baterijo). V teoriji (po težko dosegljivem standardu NEDC) lahko i3 odslej z enim polnjenjem prevozi tudi do 300 kilometrov.

BMW i3 33kWh

i3 odraža trajnostno usmeritev bavarske znamke na več ravneh

BMW se je zgodbe, ki jo piše s svojim modelom i3, lotil celostno. Bavarski proizvajalec je ekologiji pozornost posvetil na vseh področjih. Že sama proizvodnja vozila poteka zgolj s pomočjo obnovljivih virov energije. Obrat v Lepizigu, ki izdeluje modele BMW-jeve serije “i”, žene vetrna energija, ki jo pridobivajo na samem licu mesta. Za dele i3 iz ogljikovih vlaken skrbi tovarna v ZDA – tamkajšnjo proizvodnjo žene energija pridobljena iz hidroelektrarn.

BMW i3 33kWh

Zasnova i3 je podrejena učinkovitosti

Za boljši izkoristek energije skrbi tudi posebna šasija, ustvarjena po meri razvoja električnih vozil. Tvori jo kombinacija aluminija in ogljikovih vlaken. Ta zagotavlja trdnost in obenem nizko težo. Pomembna je tudi aerodinamika. Dno avtomobila je ravno, obenem pa so kolesa zaščitena s posebnimi usmerjevalniki zraka.

BMW i3 33 kWh

Potniška kabina je prostorna in udobna

Potniki se lahko v i3 zelo dobro počutijo, saj je potniška kabina prostorna, avtomobil pa je tudi pregleden. Privajanje zahtevajo posebej oblikovana vrata vozila, ki se odpirajo v nasprotni smeri – ko sta odprti obe vrati, je občutek prostornosti večji, a znajo biti zadnja vrata na ožjih parkirnih prostorih tudi bolj “štorasta”. Vsaj na začetku nekaj privajanja zahteva tudi obvolanska ročica, s katero i3 prižgemo in deluje tudi kot prestavna ročica – ko ste enkrat navajeni pa je pravi užitek “prijeti bika za roge”, oziroma premikati to ročico. Upravljanje poteka domala intuitivno. V notranjosti so uporabljeni obnovljivi in tudi že reciklirani materiali, kar trditev o celostni trajnostni usmeritvi le še podkrepi.

Kako v stilu vstopiti v Avant2Go vozilo … 😀 #avant2go #carsharing #ljubljana

A post shared by Avant2Go (@avant2go) on


Nova, močnejša baterija je v primerjavi s staro po dimenzijah ostala enaka. Je le nekoliko težja (približno 45 kg). Skupna teža vozila zdaj znaša 1343 kilogramov. To seveda ne predstavlja velikega zalogaja za elektromotor, ki razvije 170 “konjev”. BMW i3 je zato sposoben ponuditi tudi športno vozniško izkušnjo, saj je dobro vodljiv in se hitro odziva na vsakršen premik volanskega obroča, še najbolj zgovoren podatek pa je čas, ki ga porabi, da doseže 100 km/h. Gre za zgolj sedem sekund! Kar je še bolj impresivno, je navor: po domače povedano vas – sploh v prvih treh sekundah polnega pospeševanja – pošteno “zalepi” na sedež, že kar skoraj izstreli.

BMW i3 33 kWh

i3 v vsakodnevnih razmerah z enim polnjenjem zmore med 150 in 250 kilometri

Kljub temu, da bi lahko trdili, da BMW-jev malček poleg dosega želi ponuditi tudi zajetno mero užitka, nas i3 s 33 kWh baterijo za prevožene kilometre ne bo prikrajšal. V svetu, kjer veljajo vsi zakoni fizike ter smo obdani z najrazličnejšimi vremenskimi pojavi, bomo z enim polnjenjem uspeli narediti vsaj 150 kilometrov. Ob ugodnejših pogojih (temperaturah okoli 20 Celzijevih stopinj) smo jih na prvih testiranjih tudi z vožnjo zgolj po avtocesti (s hitrostmi med 110 in 130 km/h) prevozili preko 180. Po regionalki pa bi šlo z umirjeno vožnjo zagotovo proti številki 250. Novi i3 ima tudi hitrejše polnjenje, saj na polnilnih postajah z močjo (vsaj) 22 kilovatov in vtičnicami tipa 2, ki jih večinsko najdemo v urbanih središčih, sedaj lahko polnimo trifazno in z močjo 11 kilovatov (prej enofazno in s 7,2), kar pomeni, da je povsem prazna baterija napolnjena v približno treh urah. Na hitrih avtocestnih polnilnih postajah gre seveda še bistveno hitreje, saj 80 % baterije napolnite v približno pol ure. Nedvomno korak v pravi smeri – naprej 🙂.

Preberite tudi – brezemisijska testa:

Hyundai Ioniq EV

Renault Zoe ZE 40