Foto: Visit Kranj

V Prešernovem mestu je v pesnikovih časih živelo dva tisoč prebivalcev, danes pa je Kranj z nekaj več kot 58 tisoč prebivalci četrto največje mesto v državi. Iz sejemskega in trgovskega središča se je skozi leta prelevilo v kraj z močno elektronsko in gumarsko industrijo.

Foto: Visit Kranj

Staro mestno jedro, ki se nahaja nad sotočjem Save in Kokre, je ohranilo videz iz srednjega veka. V neposredni bližini rek se nahaja osrednja turistična atrakcija mesta: Rovi pod starim Kranjem iz časov druge svetovne vojne, kjer lahko doživite simulacijo bombnega napada, vendar ponuja tudi lahkotnejša doživetja – od lutkovnih predstav do vinskih degustacij.

Foto: Visit Kranj

Športno mesto

V gorenjski prestolnici je dobro poskrbljeno za rekreacijske navdušence. Zaradi nogometnega igrišča z umetno in naravno travo, atletskega stadiona, rolkarskega centra, košarkarskih in teniških igrišč, mnogih športnih parkov ter notranjega in zunanjega bazena, se ga drži sloves športnega mesta.

Foto: Visit Kranj

Za tiste, ki si bolj želijo oddiha v naravi, sprehajalno pot ponuja kanjon Kokre. Dolg je kilometer in pol in globok do 30 metrov. Vsak pravi Kranjčan mora enkrat osvojiti dvatisočak Storžič, pravijo. Ta se sicer nahaja v sosednji občini.

V naravo vabi tudi 847-metrski Sveti Jošt nad Kranjem, ki leži le nekaj minut stran od središča mesta. Domačini se radi odpravijo še na Šmarjetno goro, 646 metrov visoko razgledno točko nad mestom, od koder seže pogled na Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe ter Karavanke. Na vrhu stoji hotel, ki občasno gosti prireditve, sicer pa ponuja kavarno in restavracijo. Poleg njega stoji cerkvica iz 14. stoletja, zato je kraj priljubljena točka tudi za poročna slavja.

Foto: Wikipedia

Podobno je v parku Brdo pri Kranju, ki je namenjen obiskovalcem, a je nekajkrat letno zaprt, saj gosti državne protokolarne prireditve.

Foto: Kongresni center Brdo pri Kranju

Kulturno mesto

Zaradi močnega Prešernovega pečata je Kranj mesto kulture. Največji slovenski pesnik je tu nekaj let pred smrtjo odprl odvetniško pisarno, obiskovalce pa nanj spominja Prešernovo gledališče, muzej ter Prešernov gaj, kjer je pokopan ob boku drugih velikih imen slovenske umetnosti. Na njegov rojstni dan, 3. decembra, občina vsako leto slavi svoj praznik.

Foto: Visit Kranj

Med znamenitostmi najdemo Grad Khislstein, ki stoji od 16. stoletja in je od začetka služil kot del utrdbe. Sredi 20. stoletja so ga prezidali po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Danes je ob njem amfiteater, ki ga v poletnih mesecih napolnijo ljubitelji glasbe in gledališča.

Ljubiteljem razstav je namenjena Železna nit, ki prikazuje najdbe iz teh krajev od časov kamene dobe, in je stalno postavljena v Mestni hiši. Za obiskovalce je zanimiva še bogata meščanska stavba izpred pol tisočletja – Pavšlarjeva hiša – in Gorenjski muzej, ki ima več enot.

Festivalsko mesto

Kranj je poznan po pestrem festivalskem in koncertnem dogajanju. Maja s Tednom mladih na svoje ulice z več kot 100 dogodki privabi na tisoče dijakov in študentov, junija na Festivalu Carniola ponudi raznovrstno glasbo na lokacijah, prepredenih s kulturno dediščino mesta, julija pa na Kranfestu s Kranjsko nočjo gosti največjo gorenjsko prireditev na prostem z zvenečimi glasbenimi imeni in pestrim sejemskim dogajanjem. Avgusta se poletno odrsko dogajanje sklene z Jazz Kampom, na katerem se usposabljajo domači in tuji uveljavljeni glasbeniki.

Foto: Slovenia.info

Mesto ne spi niti pozimi. V Prešernem decembru se zvrstijo praznični sejemski, glasbeni in kulinarični dogodki, februarja pa kulturni praznik domačini vsakokrat obeležijo s smenjem, v Prešernovo čast si nadenejo celo kartonaste cilindre.

Dostopno mesto

Občino odlikujejo dobre prometne povezave. Od letališča Jožeta Pučnika je oddaljena le sedem kilometrov, skozi njo vodi avtocesta A2, avtobusi in vlaki dnevno vozijo v prestolnico in druga večja slovenska mesta. Domačini so zadovoljni tudi z javnim mestnim prevozom, ki povezuje 13 prog, in s sistemom Kr s kolesom, ki omogoča izposojo koles na različnih točkah ter brezplačnim električnim vozilom Kranvaj.

Foto: Kr s kolesom

Na področju mobilnosti so se nedavno pridružili tudi projektu souporabe Avant2Go, ki je v Kranju že uspešno aktiviral prvo lokacijo, kmalu pa se ji bodo pridružile še ostale, ki so načrtovane za prvo fazo. Poleg tega nameravajo Kranjčani še letos začeti nekatere projekte, namenjene večji kakovosti življenja svojih občanov. Na področju trajnostne mobilnosti predvidevajo ureditev kolesarske mreže po občini in prve naložbe v sistem “parkiraj in se pelji” (park & ride). V načrtih imajo tudi oživitev mestnega jedra s prenovo treh objektov, dozidavo vrtca in šole.

Prva lokacija za prevzem vozil Avant2Go v Kranju