Foto: Slovenia.info

V drugem največjem slovenskem mestu uspeva najstarejša trta na svetu. Stara je več kot 400 let in slovi kot edina rastlina, ki ima svoj muzej. Poseben dosežek je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, kar še dodatno utrjuje bogato vinsko tradicijo mesta. Trta je središče mnogih dogodkov, kot so martinovanje, festival in rez stare trte.

Foto: Slovenia.info

Ob starem mestnem jedru na Lentu, kjer raste, vsako poletje od konca junija poteka istoimenski festival, ki ponuja glasbene, plesne in gledališke dogodke na prostem.

Pohorske specialitete ob kozarčku rujnega

Jedro, kot je značilno za večino mest, leži ob Dravi, nekdaj pomembni prometnici od Koroške do Črnega morja, ob kateri so danes mnoge kavarne in restavracije, ne manjka niti tržnica.

Foto: Pun pisker

Mestno središče se v poletnih mesecih ob petkih spremeni v kulinarično meko. Obiskovalci se lahko na stojnicah Punega piskra in Chef-Le najejo eksotične hrane in domačih specialitet, kot so pohorski lonec, omleta in gibanica, ali nazdravijo z žlahtno kapljico.

Poleg vinskih cest ljubitelje vina vabi podzemlje; Vinagova klet v središču mesta ima kapacitete za osupljivih šest milijonov litrov vina. Dva kilometra in pol podzemnih predorov skrivata prave dragocenosti, saj njihov arhiv obsega četrt milijona najboljših letnikov.

Foto: Turistična destinacija Maribor-Pohorje: www.maribor-pohorje.si

Značilnost okoliša so bela vina, kot so beli pinot, silvanec, chardonnay, laški in renski rizling.

Od pestrega uličnega dogajanja do najvišje umetnosti

Od dogajanja je vredno omeniti septembrski festival klasične glasbe, novembrsko Martinovanje in Čarobni december, ki ga popestrijo s sejemskimi stojnicami.

Foto: Slovenski gledališki inštitut

Ne gre pozabiti niti na oktobrsko Borštnikovo srečanje, na katerem vsakoletno s prstanom okitijo najboljšega igralca. Desetdnevno dogajanje zaznamujejo najboljše predstave, ki so jih sproducirala domača gledališča v minulem letu.

Mesto še vedno varuje obzidje

V bližini Lenta se nahajajo ostanki obzidja in srednjeveških stolpov, glavni trg, na katerem stojita mestna hiša in kužno znamenje (postavili so ga v 17. stoletju, ko so premagali kugo), stolnica in sinagoga, ki jo je v srednjem veku zgradila judovska skupnost.

Foto: Turistična destinacija Maribor-Pohorje: www.maribor-pohorje.si

Obiščete lahko še muzej narodne osvoboditve, pokrajinski muzej (v mariborskem gradu) in umetnostno galerijo.

Mesto pridobiva na mednarodni veljavi, saj je bilo leto 2012 oklicano za evropsko prestolnico kulture, njegova univerza pa na svetovnih lestvicah kotira najvišje med štirimi slovenskimi univerzami.

Splavarska tradicija

Zgodovinsko pomembno vlogo je imelo splavarjenje po Dravi. Njegovi začetki segajo v 1280, ko so splave uporabljali za prevoz vojakov. V 19. in 20. stoletju je zaradi prevoza lesa doživelo pravcati razcvet.

Foto: Slovenia.info

Z avtohtonim splavom se lahko zapeljete še dandanes; ponujajo še splavarjenje »na kopnem« v flosarski krčmi, kjer vam z bogato animacijo predstavijo to dejavnost.

Smučanje po FIS progi

Zaradi svoje lege neposredno ob gozdnatem Pohorju v mestu kraljuje šport. Že pol stoletja v začetku leta gostijo žensko tekmovanje za svetovni pokal v slalomu in veleslalomu Zlato lisico. V ciljni areni ponavadi navija več kot 20.000 navdušencev, izven tekmovanja pa se lahko na progi nasmučajo tudi rekreativci.

Foto: Slovenia.info

V bližini je še veliko možnosti za rekracijo, od pohodnih in kolesarskih poti do doživetij v adrenalinskem parku. Bike park Pohorje denimo združuje tri proge za gorske kolesarje.

Foto: Slovenia.info

Domačini se radi sproščajo na hribu Kalvarija. Prepreden je s trto, na njem stoji cerkvica do katere vodi križev pot. Nekaj minut od Lenta sta še vzpetini Mestni vrh in Piramida. Pomembno zbirališče domačinov je Mariborski otok, naravni otok s kopališčem.

Ne gre pozabiti niti na znameniti Ljudski vrt, kjer kraljuje nogomet. Mariborski klub se ponaša s 14 naslovi državnega prvaka in je kot edini domači klub že igral v prestižni Ligi prvakov. Letos je mariborskemu ponosu vstop med najboljše ekipe stare celine uspel že tretjič – čestitke!

Souporaba koles za vožnjo po mestu

Na območju občine, kjer prebiva nekaj več kot 100.000 ljudi, so dobre prometne povezave. Do meje z Avstrijo jo loči le 18 kilometrov, mesto pa ima svoje letališče, ki je ravnokar uvedlo poletni liniji do Splita in Dubrovnika.

Skozi mesto je speljana avtocesta, do njega lahko pridemo z vlakom in avtobusom, s katerim potujemo tudi v mestnem in medkrajevnem prometu. Načrtujejo še uvedbo petih park & ride (parkiraj in se pelji) lokacij na obrobju, s čimer bi zmanjšali onesnaženje in gnečo v središču.

Novo mobilnost spodbujajo še s kolesarnico Kolesodvor, ki uporabnikom javnega prevoza omogoča, da na železniški postaji varno shranijo svoje kolo.

Na treh točkah si lahko sposodite skupno 30 vijoličnorumenih koles projekta Mbike, ki ga je podprla tamkajšnja športna zveza.

Foto: KULeBIKE

Korak bližje k trajnostnim prevozom (in tudi takšnemu turizmu) so naredili s sistemom KULeBIKE, ki za odkrivanje okolice izposoja električna kolesa. Za to so odprli 100 kilometrov novih kolesarskih povezav.

Na Pohorje se lahko vsako polno uro odpravite z vzpenjačo. Vstopna točka se nahaja pet kilometrov iz starega jedra. Po Dravi vozi ladjica, po mestu vozi kočija.

Občina je s pomočjo evropskih sredstev zadnja leta izvajala projekt za mobilnost TRAMOB, s katerim je uredila kolesarske steze in peš poti ter odprla prvi center za trajnostno mobilnost v državi, v katerem se nahaja popravljalnica koles.

Aktivna že tudi souporaba električnih avtomobilov

Mariborski del sistema souporabe električnih vozil Avant2Go je že aktiven. Prva lokacija se nahaja na Rakuševem trgu (Razlagova ulica) in obsega štiri parkirna mesta za električna vozila v souporabi.  Kmalu ji bodo sledile ostale lokacije, na katerih pripravi ekipa že zagnano deluje.

Rakušev trg v Mariboru gosti prvo lokacijo Avant2Go