Avtor: neznan
Objavljeno: 12.7.2017

Skladno s strategijo trajnostne mobilnosti si Mestna občina Kranj ves čas prizadeva za večjo mobilnost prebivalcev z manjšim osneževanjem okolja in hitrejšim transportom. Tako po uspešni uvedbi izposoje koles KRsKOLESOM v Kranj prihaja še izposoja električnih avtomobilov sistema Avant2Go. 

Že dobro poznana vozila – BMW i3, Renault ZOE in Smart Electric Drive – bodo opremljena z najzmogljivejšimi baterijami, ki jih ponujajo njihovi proizvajalci, prek slovenskih uvoznikov tudi partnerji projekta Avant2Go. Poleg navedenih vozil bo odslej v Kranju del voznega parka Avant2Go tudi električni Volkswagen e-Golf. Najnovejši model tega vozila, ki je tradicionalno izredno priljubljeno med slovenskimi vozniki, zmore z enim polnjenjem prevoziti tudi do 300 brezemisijskih kilometrov. BMW i3 – kot najbolj prestižen predstavnik kompaktnih električnih vozil – in Renault ZOE – kot najbolj priljubljen električni avto v Evropi v zadnjih dveh letih  sta medtem že nepogrešljivi vozili za uporabnice in uporabnike sistema Avant2Go.

Zaradi relativno majhne oddaljenosti od Ljubljane in Brnika ima Kranj dobre možnosti za nadaljnje, še tesnejše sistematično povezovanje v prihodnosti, kar je med drugim poudaril tudi župan MO Kranj Boštjan Trilar: »Zadovoljen sem, da lahko občankam in občanom odslej ponudimo novo alternativo mobilnosti. Ta lahko zmanjša njihove stroške, s čimer Kranj obenem razbremenimo potrebe po velikem številu parkirnih mest, saj vsako vozilo v souporabi pomeni tudi do deset lastniških vozil na cesti manj,« je še dodal. Souporaba vozil Avant2Go se bo v Kranju v naslednjih tednih začela z beta-testiranjem sistema za preverjanje zadnjih podrobnosti in lokalnih posebnosti, nato pa bo sistem pričel z rednim delovanjem.

Matej Čer, idejni vodja projekta Avant2Go, je izrazil zadovoljstvo nad doseženim napredkom in optimizem pri zagonu projekta v Kranju: »Električni car sharing (souporaba vozil) predstavlja pomemben del mozaika trajnostne mobilnosti. Vesel sem, da se je tudi Kranj odločil za dostopno, napredno, čisto in učinkovito mobilnost. Ljubljana je medtem pokazala, da smo na pravi poti in zato optimistično zremo naprej.«

Ob primerjavi z lastnim vozilom (stroški amortizacije, nakup pnevmatik, servisiranje, registracija, zavarovanje) bo sistem prispeval k manjšim stroškom družinskega proračuna, saj vseh naštetih plačil pri izposoji ni več.

Več na: Ne le kolesa, tudi avtomobile si lahko izposodite: Avant2Go prihaja v Kranj