Dva naporna dneva sta za nami, a napor ni tisto, kar je na prvi vtis moč opaziti, če ste opazili izraze na obrazih članov naše ekipe in okolice. Prej veselje in entuziazem, ki sta nas prevevala po uspešno zaključenih predstavitvah sistema souporabe električnih vozil – včeraj v Mariboru, dan pred tem pa v Kranju … Nekaj vtisov, ki povzemajo, zakaj smo še posebej veseli bodoče širitve v ti dve mesti, vam predstavljamo v fotozgodbi:

Kranj je čudovito mesto.

Največje mesto na Gorenjskem, znano tudi po močni industriji, se danes vključuje v številne projekte, ki stremijo k izboljšanju kvalitete sobivanja občanov – tudi na področju mobilnosti in novih tehnologij. Tam so prebivalcem in obiskovalcem že ta trenutek na voljo električno vozilo brezplačnega mestnega prevoza Kranvaj, sistem za izposojo koles Kr-s- kolesom, pa tudi javno odprto spletno omrežje KRANJopen, ki izboljšuje tehnološko povezanost občanov. Zaradi relativno majhne oddaljenosti od Ljubljane in Brnika, ima Kranj dobre možnosti za nadaljnje, še tesnejše sistematično povezovanje.

Tudi Maribor ponuja odlično kuliso, ki jo dopolnjujeta prestižna in docela trajnostno orientirana brezemisijska BMW i3 z do 300 kilometri dosega.

Drugo največje mesto v Sloveniji se sliši kot logična izbira za vzpostavitev sistema Avant2Go. A
sama velikost mesta in s tem velik uporabniški bazen za to ni edino merilo. Gre predvsem za
vsesplošno težnjo po napredni orientiranosti mesta. To skuša zreti v prihodnost in biti s svojim
delovanjem zgled za ostala v Sloveniji in Evropi. To nenazadnje dokazujeta naziva Evropska
prestolnica kulture, ki ga je Maribor nosil v letu 2012 in Evropska prestolnica mladih v letu 2013.

Prihod Avant2Go pozdravljajo vodilni predstavniki mestnih občin. V Kranju župan Boštjan Trilar: “Zadovoljen sem, da lahko občankam in občanom odslej ponudimo novo alternativo mobilnosti. Ta lahko zmanjša njihove stroške, s čimer Kranj obenem razbremenimo potrebe po velikem številu parkirnih mest, saj vsako vozilo v souporabi pomeni tudi do 10 lastniških vozil manj na cesti.”

V Mariboru pa podžupan MO Saša Pelko, ki je na predstavitvi projekta Avant2Go v Mariboru izpostavil prednosti souporabe električnih vozil v obliki znižanja števila lastniških vozil, manj hrupa in škodljivih izpustov ter posledično boljše kakovosti zraka.

Novo mobilnost med drugim podpira tudi Zavarovalnica Sava.

David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnice Sava, je prepričan v pozitiven odziv ljudi: “V Zavarovalnici Sava sledimo trendom in se jim prilagajamo z našimi zavarovanji ter storitvami, ki jih nudimo našim zavarovancem. Prav zaradi tega, smo že v lanskem letu sklenili partnerstvo z Avantcarjem in podprli projekt Avant2Go. Verjamemo namreč, da je delitvena ekonomija ekonomija prihodnosti in da bomo le tako uspeli skupaj stopiti na pot ekološke ozaveščenosti.”

Matej Čer je izrazil zadovoljstvo nad doseženim napredkom in optimizem pri zagonu projektov v Kranju in Mariboru.

“Električni car sharing predstavlja pomemben del mozaika trajnostne mobilnosti in naša vizija je, da Sloveniji pomagamo na poti k samozadostni državi na področju mobilnosti. Vesel sem, da sta se tudi Maribor in Kranj odločila za dostopno, napredno, čisto in učinkovito mobilnost. Ljubljana je medtem pokazala, da smo na pravi poti in zato optimistično zremo naprej,” je povedal idejni vodja projekta Avant2Go.

Avant2Go povezuje proizvajalce vozil in njihove slovenske zastopnike, ki so na trgu sicer tudi rivali. Na fotografiji (z leve): novinec Volkswagen e-golf, Edo Strajnar (vodja prodaje Porsche Slovenija), Gregor Korenčan (vodja Z.E. Renault-Nissan Slovenija) in širom evrope priljubljeni Renault Zoe.

BMW-ju in Renaultu, ki sta s svojima modeloma i3 in Zoe že vse od začetka nepogrešljiva člana avtomobilske družine Avant2Go, se je sedaj pridružil še Volkswagen, oz. Porsche Slovenija.

Voznemu parku Avant2Go se tako priključuje ljubljenec slovenskih voznikov – seveda v elektro različici.

Poleg vozil, ki so bila uporabnikom že do danes na voljo v Ljubljani in Murski Soboti, bo na novih lokacijah del voznega parka Avant2Go tudi električni Volkswagen e-Golf. Najnovejši model tega vozila, ki je že tradicionalno priljubljeno med slovenskimi vozniki, bo opremljen z zmogljivejšo različico baterije. Takšen e-Golf zmore z enim polnjenjem prevoziti do 300 brezemisijskih kilometrov.

Veselijo nas tudi pozitivni in številčni medijski odzivi.

Medijsko poročanje o zagonu in napredku projekta Avant2Go nam daje veliko dodatne motivacije in pomaga širiti glas o pozitivnem družbenem projektu do širokega občinstva, za kar smo vsem zelo hvaležni.

Maribor in Kranj imata svoji cenovni tarifi minimalnega najema.

Cena za prevožen kilometer in minuto najema vozila je v Mariboru in Kranju enaka kot v Ljubljani in Murski Soboti. Prevožen kilometer stane od 20 do 30 centov, minuta pa od 5 do 10 centov (podnevi) ali 1 do 2 centa (ponoči). Minimalna cena najema je umeščena med Ljubljano in Mursko Soboto in znaša od 2,4 do 4 evre, kar je izvedljivo zaradi krajših razdalj med lokacijami.

Del Avant2Go ekipe v akciji.

Ekipo Avant2Go tvorimo številni člani (na fotografiji le delček), ki se vsak po svoji moči in nalogah trudimo, da vam zagotovimo čim bolj ugodno storitev. Sedaj bomo z delom pričeli tudi v Mariboru in Kranju. Go, Avant2Go! 🙂