Avtor: Gregor Pavšič
Objavljeno: 17.8.2017

Po Ljubljančanih, Mariborčanih in Murskosobočanih lahko zdaj električni avto najamejo tudi Kranjčani. Pred mestno občino se še bije boj za parkirna mesta, ki jih zasedajo neelektrični avtomobili. Ko bo dosežena kritična masa vozil, se bo voznikom splačal (na račun drugega družinskega avta) tudi najem avta za dnevno migracijo med Kranjem in Ljubljano.

Slovenija je pred enim letom dobila prvi sistem souporabe električnih avtomobilov. Ta omogoča najem in vračilo vozil na vnaprej določenih lokacijah. Najem se obračuna glede na prevoženo razdaljo in čas najema, vsak uporabnik pa ob registraciji v sistem (ta vključuje tudi izobraževanje na temo uporabe električnih vozil) plača 59 evrov enkratnega zneska.

V enem letu slovenski “car sharing” do skoraj 100 avtov in 41 lokacij

Poleg začetnih vozil smart fortwo, BMW i3 in renault zoe so zdaj v sistem Avant2Go vključili tudi že nissana leafa, zoeja in i3 z močnejšo baterijo, kmalu pa bodo del sistema postali tudi prenovljeni volkswagen e-golfi. V enem letu so novost doživele tudi lokacije. Njihovo število je občutno naraslo v Ljubljani, tako imenovani “car sharing” pa je zavil tudi v Mursko Soboto, Maribor in Kranj. Skupno je trenutno na voljo okrog 100 avtomobilov in 41 lokacij (35 v Ljubljani). Včeraj so v Ljubljani dodali mesto pri pravoslavni cerkvi, danes popoldne se bo odprla tudi prva lokacija v Stegnah.

Več na: Souporaba vozil tudi v Kranju: danes najem lokalno, kmalu tudi za pot do službe v Ljubljani?