Priznamo, malo smo grešili, a bilo je vredno. BMW i8 namreč velja za revolucionarno vozilo v svojem razredu. Gre za prvi (super)športni avtomobil, ki lahko ob dirkaških voznih lastnostih postreže s porabo goriva in emisijami klasičnega kompaktnega vozila.

V floti souporabe električnih vozil Avant2Go se nahajajo zgolj popolnoma električni modeli BMW-ja i3. Kljub temu BMW pri tem vozilu ponuja tudi različico s “podaljševalcem” dosega (range extender), ki v času transformacije svetovne mobilnosti nekaterim ljudem predstavlja dobrodošel kompromis. Gre za dodaten bencinski motor majhne prostornine, ki priskoči na pomoč ob pomanjkanju zaloge električne energije v bateriji.

Pa vendar nismo grešili preveč. BMW i8 je namreč t. i. priključni hibrid. Njegova moč je posledica odlične sinhronizacije električnega motorja ter varčnega, a zmogljivega motorja z notranjim izgorevanjem. Avtomobil je zato lahko več kot očitno učinkovit in primeren za užitke pri športni vožnji.

Za nizko težo so bili uporabljeni lahki materiali visoke trdnosti

Strukturna zasnova avtomobila temelji na trdnih in lahkih materialih. Ohišja šasije, pogonskih komponent in visokonapetostne baterije so zato iz aluminija. Obsežna je tudi uporaba ogljikovih vlaken – iz slednjih je izdelan predel potniške kabine. Teža vozila tako na koncu znaša zgolj 1.485 kilogramov.

Mimogrede, ali ste vedeli, da so ogljikova vlakna, uporabljena pri izdelavi BMW-ja i8, desetkrat tanjša od človeškega lasu in 50% lažja od jekla?

Elektromotor na prednji osi ima 131 konjskih moči ter konstantnih 250 Nm navora. Dodatno je BMW i8 opremljen še z bencinskim motorjem. Gre za trivaljni motor z dvema turbo puhaloma. Ta ima 231 konjskim moči ter maksimalnih 320 Nm navora. Ko avtomobil deluje v hibridnem načinu, je vozniku na voljo tudi štirikolesni pogon. Ta v kombinaciji s skupnimi 362 konjskimi močmi ter maksimalnim navorom 570 Nm avtomobil do hitrosti 100 kilometrov na uro izstreli v času 4,4 sekunde.

Sedeti za krmilom je čisti užitek

Baterija zagotavlja približno 30 kilometrov vožnje zgolj na električno energijo. Njena kapaciteta znaša 5,2 kWh. In veste, kaj res “zažiga”? To, da baterije polnite kar med vožnjo (ob vključitvi športnega programa, ki števce obarva rdeče). Po približno 600 prevoženih kilometrih smo izračunali, da smo jih preko 100 naredili na izključno električni pogon – brez kakršnihkoli priključevanj na polnilne postaje. Odlično! To seveda pomeni (glede na zmogljivosti) precej nizko povprečno porabo goriva, ki se je v našem primeru vseskozi gibala med 5 in 6 litri … Kar je sicer še vedno znatno več tovarniških 2,1 litra (pri čemer emisije CO2 znašajo 49 gramov na kilometer), a glede na zmogljivosti več kot sprejemljivo.

Pa zmogljivosti? Najbolj nas je navdušila prožnost i-osmice – namreč, ko pospešujete in še pri nizkih vrtljajih pretikate navzgor, imate pristen občutek, da avto z vsako prestavo čedalje bolj vleče. 100, 150, 200 km/h in naprej – vseskozi neprekinjeno pospeševanje. Ups, se nam je zapisalo 200 + km/h? V resnici kljub vrhunskemu zvoku, ki ga proizvaja trivaljnik – ne ni napaka, i-osmica z vsemi pritiklinami ima v športnem programu zvok, ki dobesedno zasvoji (saj poznate grmenje visokolitražnega osemvaljnika?) – vsaj enako uživate tudi v čistem električnem pogonu, kjer so zmogljivosti za dobrih 130 “konjev” več kot spodobne.

Dodelana aerodinamika skrbi za nizek upor

Za tiste, ki želijo biti videni pa ima ta BMW neprecenljiv “šovfaktor” – priznamo, sami smo se na trenutke počutili že kar malo neugodno, toliko pogledov privlači: stari, mladi, kolesarji, otroci, ljubitelji vozil, tisti, ki do vozil ne čutijo ničesar, skratka – vsi. Pa kakšen minus, boste vprašali? Hja, definitivno vstopanje in izstopanje – vrata so res hudo estetska in skoraj “vesoljska”, a vstopanje v tega superšportnika ni mačji kašelj, razen, če niste nemara kakšen ritmični gimnastik ;).

K učinkovitosti veliko pripomore še odlična aerodinamika vozila, ki je poleg same oblike dosežena tudi s številnimi, učinkovito speljanimi zračnimi kanali. Delno zaprti sta tudi značilni BMW-jevi “ledvički” na prednji maski. Ti absorbirata le toliko zraka, kot ga v danem trenutku hladilni sistem potrebuje. Količnik zračnega upora znaša zgolj 0,26.

Futuristični športnik, ki ponuja vrhunsko znanje bavarskega proizvajalca

Se BMW-jev hibridni superšportnik torej obnese? Nedvomno, predvsem pa je znanilec nove generacije superšportnikov, ki se s posrečeno zmesjo dveh svetov odmika od fosilnih goriv in v svojo bit čedalje bolj vključuje tiho in učinkovito električno mobilnost. Cena? Superšportna, pač 😉 …

This slideshow requires JavaScript.

Avtor fotografij: Matej Grošelj