Avtor: Jasmina Cehnar
Objavljeno: 14.7.2017

Car sharing, ki naj bi zmanjšal stroške družinskih proračunov in škodljive učinke prometa na okoje, bo zaživel tudi Mariboru, najprej desetimi vozili na petih lokacijah

Po Ljubljani, Murski Soboti in Kranju podjetje Avant Car svoj “car sharing” električ- nimi vozili širi tudi Maribor. To je sploh prva možnost organizirane souporabe avtomobilov mestu ob Dravi, ki naj bi ljudem prinesla velike prihranke in mesto počasi približala “tretji transportni revoluciji” oziroma tako imenovani novi mobilnosti, ki se iz potratnega in tudi ekološko spornega lastni- štva avtomobila preusmerja na javni prevoz, kolesa in deljeno ekonomijo. Avant Car Mariboru začenja desetimi električnimi avtomobili na petih lokacijah na Rakuševem trgu, Partizanski cesti, Slomškovem trgu, Lentu in Strossmaverjevi ulici. Tam si bo, takoj ko bo dovolj registriranih uporabnikov, možno izposoditi BMW i3, renault zoe ali volks agen e-golf, ki so jih včeraj Mariborčanom Grajski ulici tudi že pokazali, med 17. in 21. julijem pa bodo svojo storitev ljudem predstavljali še mariborskem Europarku.

Ključ ni potreben

Sistem, katerega se je že možno registrirati, sicer deluje pomočjo mobilnega telefona oziroma aplikacije Avant2Go. Ta pokaže razpolo- žljivost avtomobilov neposredni bližini uporabnika, ki mora rezervirati izbrano vozilo, to pa ga nato 15 minut čaka brezplačno. Voznik avto nato odklene aplikacijo in ga odpelje, ključa pa ne potrebuje. Uporabniška izkušnja se zaključi vrnitvijo avtomobila na izhodiščno točko ali pa katero od drugih štirih lokacij ter avtomatskim obračunom storitve. Matej Čer, prokurist Avant Carja, je ob tem povedal, da bodo že jeseni ponudbo Mariboru razširili desetimi dodatnimi avtomobili na petimi novih lokacijah, nadaljnja širitev pa bo odvisna od povpraševanja. Njihov končni cilj pa je široka mreža električnimi vozili za souporabo, tudi bolj odročnih krajih Mariboru in okolici. Pa tarife? Prijava sistem stane 29 evrov (možni pa so tudi različ- ni paketi), nato pa je plačilo le še po uporabi, ki je odvisna od tipa avtomobila in kombinacije prevožene razdalje ter porabljenih minut. Kot je ponazoril Čer, kilometer smartom stane 20 centov, minuta pa čez dan pet centov, zvečer pa cent. Za petkilometrsko vožnjo bi pol ure tako čez dan plačali 2,5 evra. Ob tem obstaja tudi omejitev, in sicer minimalna tarifa, ki je kot startnina pri taksiju in znaša 2,4 evra za smarta oziroma največ štiri evre (za BMW i3). Na začetku, ko bo le nekaj vozil, je cenovna politika nastavljena tako, da spodbuja vožnje znotraj mesta, razširitvijo mreže pa bo bolj ugodna tudi vožnja denimo Ljubljano, ki zdaj primeru najema najcenejšega smarta stane okoli 32 evrov eno smer.

PDF celotnega prispevka: Korak bližje tretji transportni revoluciji