Na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije enega najatraktivnejših avtomobilov predstavlja Teslin Model X, ki ga Avant Carjeva ekipa ob BMW i3 iz Avant2Go souporabe vozil predstavlja na našem razstavnem prostoru. Veseli bomo vašega obiska, kjer bomo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja o mobilnosti kot storitvi in seveda o obeh “lepotcih” iz naše flote.

Kot dodatno draž pred obiskom vam ponujamo naslednjih pet zanimivih dejstev:

1. Že standardni model od 0 do 100 km/h pospeši v pičlih 5 sekundah

Kljub temu, da gre za precej težek avtomobil (tehta debeli dve toni), moč dveh elektromotorjev in konstanten navor poskrbita, da Teslin crossover do sto kilometrov na uro z mesta pospeši v petih sekundah. Ta podatek velja za standardni model 90D. Če je Model X nadgrajen še z zmogljivejšim motorjem in omogočenim t. i. “ludicrous mode”, bo čas za tovrstno pospeševanje znašal zgolj 3,2 sekunde. Noro hitro, verjemite!

2. Vrata z vertikalnim odpiranjem

Kar naredi izgled in funkcionalnost Tesle X zelo posebna, so zadnja vrata, ki se odpirajo vertikalno. Človek bi pomislil, da to ni najbolj praktično. Pri Tesli so bili skozi razvoj vozila vztrajni in trdili, da tovrstno odpiranje in zapiranje vrat olajša dostopnost. Težavo prilagajanja ozkemu parkirnemu mestu, ali pa nizkemu stropu parkirne garaže, so rešili z dodatnimi pregibi. Odpiranje in zapiranje vrat tako izgleda res fascinantno, že kar futuristično.

Odpiranje in zapiranje vrat Tesle X poteka malo drugače … 😉⚡💡 #avantcar #avant2go #teslamodelx #avtosalon #ljubljana

A post shared by Avant Car Slovenia (@avantcarslovenia) on

3. Eden najvarnejših avtomobilov na trgu

Ob številnim tehnološko najnaprednejših varnostnih sistemih, s katerimi je opremljena, je Tesla X seveda še vedno zelo varno grajen avtomobil. Nekateri jo po varnosti primerjajo z Volvom XC90, ki velja za morda najvarnejši avtomobil na trgu. Asistenčni sistemi najtežje preprečijo bočne trke, zato so slednjim pri Tesli posvetili posebno pozornost. Bojda je bok Tesle X tako trden, da je na testu varnosti polomil drog, v katerega bi se moral zaleteti.

4. Veliko prostora za potnike in prtljago

Tesla X je zelo prostoren avtomobil. Standardno je opremljen z dvema vrstama sedežev, kjer se lahko namesti pet oseb. Obenem razpolaga tudi z zajetno količino prtljažnega prostora. Na račun tega lahko zadaj opcijsko namestimo še eno vrsto sedežev. Tako lahko Tesla X sprejme tudi šest ali sedem potnikov. Hej, nismo še omenili, da avtomobil razpolaga z dvema prtljažnikoma. Tudi prednji je povsem dostojne velikosti za prevoz več nekoliko manjših kosov prtljage.

5. Brez emisij tudi do 500 kilometrov z enim polnjenjem

Baterija kapacitete 90 kWh zadostuje, da s Teslo X z enim polnjenjem v optimalnih okoliščinah prevozimo skoraj 500 kilometrov – pri tem bi vozili s konstantno hitrostjo približno 60 kilometrov na uro, pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija. Pri mešani vožnji (mesto, relacija) z izklopljeno klimatsko napravo Tesla X prevozi od 300 do 400 kilometrov, ob zelo neugodnih (npr. zimskih) pogojih, zelo hitri vožnji in vključeni klimatski pa od 200 do 250 kilometrov. K zavidljivemu dosegu pripomore tudi najnižji količnik zračnega upora v tem segmentu vozil, ki znaša zgolj 0,24. Tudi tedaj, ko se Model X izprazni, ga lahko na Teslini superpolnilnici napolnimo v 40 minutah.