Nissan Leaf je novinec v Avant2Go floti. V avtomobilskem svetu velja za posebneža. Samo poglejte njegovo obliko. Ne glede na to, kateri “malar” skrbi za vaš estetski okus, boste zelo redki tisti, ki se boste takoj odločili, ali vam je le-ta po godu, ali pa bi odgovorne pri Nissanu vprašali, kdo si je njegovemu oblikovalcu drznil zaupati dano nalogo … Sami bomo ostali kar pri “posebnežu”, ki izstopa. 🙂

Seveda oblika v današnji, razvijajoči se elektromobilnosti še zdaleč ne igra ključne vloge pri ocenjevanju avtomobila. Uporabniki prej povprašajo po ostalih kvalitetah ali morebitnih hibah. Nissan Leaf ponuja številne kvalitete, katere so več kot očitno opazili tudi njegovi kupci – gre namreč za najbolje prodajan električni avtomobil na svetu!

Če se za trenutek še pomudimo pri obliki Nissana Leafa … Mogoče vam bodo najprej v oči padli prednji žarometi. Ti so zelo futuristično oblikovani, kar da poseben pečat celotnemu vozilu. A njihova oblika je podrejena funkcionalnosti. Ta skrbi, da spremeni pretok zraka in ga usmeri stran od stranskih ogledal. To posledično pomeni, da je vožnja v Nissanu Leafu, predvsem pri višjih hitrostih, nekoliko tišja.

Nissan Leaf navdušuje s svojo prostorno in udobno potniško kabino. Mirne vesti lahko rečemo, da bo slednja zadovoljila tudi zahtevnejše uporabnike. Usnjeni sedeži in volan so ogrevani, za prijeten ambient skrbi zmogljivo ozvočenje. Plastični deli, ki so uporabljeni v notranjosti Leafa, so v 60 odstotkih narejeni iz reciklirane plastike, ki je prej tvorila plastenke. Nadalje pri Nissanu zagotavljajo, da se lahko 99 odstotkov celotnega vozila po koncu njegovega življenja ponovno spremeni v plastenke, ali še bolje, v nove Leafe.

Privajanje na vožnjo Nissana Leafa ni težavno, še posebej, če imamo prej že nekaj izkušenj z vožnjo električnega vozila. Kljub vsemu moramo upoštevati nekaj njegovih posebnosti. Prva je nekoliko drugačna prestavna ročica, ki jo v Leafu predstavlja poseben plošček. Samo prestavljanje nato poteka precej podobno kot pri ostalih vozilih, ima pa Leaf še dodatno “prestavo”, ki je označena s črko B (Brake). Gre za način vožnje s povečano regeneracijo energije, kar pomeni, da avtomobil močneje samodejno zavira (ob tem ko umaknemo nogo s stopalke za pospeševanje), voznik pa zatorej takoj občuti močnejši pojemek. Ob dobrem predvidevanju lahko Leafa v tem načinu vozimo praktično le z eno stopalko.

Posebnost Leafa je tudi umestitev ročne zavore. No, če smo natančni, nožne zavore. Voznik ima na levi strani poseben pedal, s katerim z nogo zategne zavoro, da vozilo obstane na mestu. Izraz “ročna” torej tokrat ne pride v poštev. 🙂

Nissan Leaf običajno razveseli tudi tiste, katerih interesi so nekoliko bolj tehnološke narave. Njegov prikaz porabe in preostanka energije je namreč izredno natančen. Sistem vozniku vseskozi nudi informacije o preostanku energije in mu predlaga, kako naj spremeni nastavitve vozila, da bi pridobil kakšen brezemisijski kilometer. V realnem času Leaf nudi tudi grafično informacijo (v obliki kroga na karti) o tem, kateri kraj je še v dosegu njegove zaloge, shranjene v bateriji.

Sama vožnja Nissana Leafa je sproščujoča in udobna. Avtomobil kljub temu, da je relativno velik in težak, ne daje takšnega občutka. Doseg z enim polnjenjem znaša do približno 150 kilometrov. K odstopanju seveda pripomorejo vremenske razmere ter uporaba/neuporaba načina ECO in klimatske naprave. Tudi v zares slabih razmerah lahko računate na blizu 100 kilometrov dosega.

Polnjenje Nissana Leafa je preprosto. Polnite ga lahko na več načinov: podaljševanje dosega z regeneracijo energije med vožnjo, polnjenje z ustreznim polnilnim kablom preko AC omrežne vtičnice ali z DC polnilnim kablom. Priključni mesti za AC in DC (hitro) polnjenje se nahajata v prednjem delu avtomobila. Uporabniki Avant2Go ga boste na naše polnilne postaje lahko priključili s priloženim kablom, in sicer na manjše priključno mesto v nosu vozila.

Polnjenje preko običajne gospodinjske vtičnice traja do 8 ur, na Avant2Go postajah (oziroma vseh 22 kW postajah) 3-4 ure, preko polnilnega kabla na hitri DC elektro polnilni postaji (DC, standard ‘CHAdeMO’, 50 kW) pa manj kot 30 min do 80 % zmogljivosti baterij. Oba kabla za polnjenje z izmeničnim tokom sta priložena, DC polnilni kabel pa je vgrajen na DC elektro polnilnih postajah.

Prvi odzivi naših uporabnikov pravijo, da je Leaf presenetljivo prostoren, dovolj odziven in preprost za vožnjo. Kakšno pa je vaše mnenje?

Preberite tudi – brezemisijski testi:

Hyundai Ioniq EV

Renault Zoe ZE 40

BMW i3 (33 kWh)