Na ceste so zapeljala prva Hyundaijeva vozila z imenom Ioniq. Gre za serijo okolju prijaznih avtomobilov v treh različnih izvedbah, ki so korejskega proizvajalca zapeljala na področje trajnostne mobilnosti. Ioniq je namreč na voljo kot hibrid, priključni hibrid in popolnoma električno vozilo. Nas seveda najbolj zanima slednji. Na kratko smo ga uspeli preizkusiti …

… in zelo hitro nas je uspel prepričati s svojo bogato dodatno opremo, praktičnostjo in zadovoljivim dosegom.

Ioniq namreč z nobenega zornega kota ne daje vtisa, da gre za prvi tovrsten Hyundaijev produkt. Zdi se zelo “odrasel” avtomobil, tudi v primerjavi z nekaterimi konkurenti – glavni so Toyota Prius, Nissan Leaf, BMW i3 in Kia Soul EV.

Hyundai Ioniq EV

Hyundai Ioniq EV

Hyundai Ioniq je opremljen z 28 kWh litij-ionsko polimersko baterijo. Po standardu EPA (ta ponuja že precej realne podatke) lahko popolnoma električno vozilo premaga 200 brezemisijskih kilometrov (po NEDC 280 km). Po naših izkušnjah (in po trditvah Hyundaija) to na naših cestah in v našem prometu pomeni približno 180 kilometrov dosega brez težav – tudi v zelo slabih pogojih (nižje temperature, hitra vožnja). Smo pa govorili z lastniki, ki kljub za današnje razmere sorazmerno majhni bateriji prevozijo celo preko 250 kilometrov z enim polnjenjem, s čimer se Ioniq zagotovo uvršča med najučinkovitejša električna vozila. Se že veselimo prihajajočega mini SUV-a Kone, ki bo z enim polnjenjem lahko prevozila tudi preko 400 kilometrov!

Hyundai Ioniq EV

Eno izmed treh različic vozila poganja le elektromotor

Da nekoliko povečate število potencialno prevoženih kilometrov, Ioniq ponuja nekaj trikov. Prvo je (samodejno, brez pritiska na zavoro) regenerativno zaviranje, katerega jakost lahko voznik upravlja z ročicama ob volanu (takih smo vozniki običajno navajeni v športnih avtomobilih s samodejnim menjalnikom). Na voljo so tudi trije načini vožnje – za daljši doseg bosta poskrbela načina Normal in Eco. Odlična sta aerodinamika vozila, saj ima zelo nizek količnik zračnega upora (0,24) in uporaba aluminija, ki poskrbi za nižjo težo. Številne možnosti prilagajanja, da bi ohranili energijo, ponuja tudi sistem za uravnavanje delovanja klimatske naprave.

Hyundai Ioniq EV

Oblika vozila je podrejena aerodinamiki

Zunanji izgled vozila je atraktiven, zaznamuje ga značilna Hyundaijeva maska. Oblika vozila je podrejena aerodinamiki in nekoliko spominja na že dobro uveljavljeno Toyoto Prius, a ni tako izstopajoča. Zanimiva je bila sivo-bakrena barvna kombinacija našega testnega vozila. Od hibridne različice se povsem električni Ioniq razlikuje po prvi maski, kjer ni več značilnih rež, ampak je ta popolnoma zakrita s pokrovom v nekoliko temnejšem barvnem odtenku. Svoj pečat dodajo LED dnevne luči.

Hyundai Ioniq EV

Privlačen dizajn v notranjosti vozila

V notranjosti vozila najdemo kopico zanimive opreme. Zelo všečen je tudi dizajn, predvsem številni detajli v bakreni barvi. Odlično oblikovan je volanski obroč, ki je na dnu odsekan. Materiali so na otip zelo prijetni in delujejo kvalitetno. Odlični so tudi sedeži. Multimedijski sistem podpira tudi povezljivost z Apple Carplay in Android Auto. Na tem področju ima Ioniq pred (bolj špartansko orientirano) konkurenco precejšnjo prednost.

Hyundai Ioniq EV

V prtljažniku najdemo polnilne kable

Prostornost vozila je zadovoljiva, tudi na zadnji klopi je dovolj prostora za odrasle osebe. Volumen prtljažnega prostora znaša 350 litrov (če podremo zadnje sedeže pa 1.410 litrov).

Ioniq se ponaša s številnimi asistenčnimi sistemi, kot so npr. sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu, sistem za preprečevanje trka, nadzor mrtvih kotov ter prečnega prometa.

Ioniqu smo zadali tudi težjo nalogo: Relacijo center Novega mesta-center Ljubljane smo po avtocesti prevozili s hitrostjo 130 km/h in konstantno vključenim gretjem (zunaj je bilo -3 stopinje Celzija. Ioniq je za 72 kilometrov dolgo pot porabil nekaj manj kot polovico svoje energije, kar ob ekonomični vožnji zadostuje še za 100 kilometrov. Pohvalno!

Elektromotor vgrajen v Ioniqa doseže moč 88 kilovatov (120 KM). Konstanten navor znaša 295 Nm. Avtomobil je posledično dovolj zmogljiv, še posebej opazen je sunkovit pospešek, ko prestavimo v način Sport. Tedaj avtomobil, da doseže hitrost 100 kilometrov na uro, porabi 9,9 sekunde.

Hyundai Ioniq EV

Gre za prvi Hyundaijev električni avtomobil

Hyundai Ioniq se na hitri polnilnici do 80% kapacitete napolni v približno pol ure. Na klasični domači polnilnici se je baterija čez noč napolnila v približno osmih urah (ob priključitvi je ostalo 10% kapacitete).

Hyundai Ioniq EV

Polnjenje na navadni vtičnici je trajalo približno 8 ur

Cena za električnega Ioniqa na slovenskem trgu še ni znana (objavljena bo 1. februarja), po vsej verjetnosti pa bo primerljiva ostalim evropskim državam. V Nemčiji je za takšno vozilo potrebno odšteti 33.900 evrov.