Slovenija spada med države, kjer prebivalcem čisto okolje in trajnostna usmerjenost veliko pomenita. Za doseganje teh prioritet je vitalnega pomena tudi trajnostno orientirana mobilnost, ki jo najlažje dosegamo preko uporabe električnih vozil. Uporaba le-teh v Sloveniji konstantno narašča. Da bi lahko električna vozila s pridom uporabljali, pa uporabniki potrebujemo učinkovito omrežje električnih polnilnic.

Po podatkih spletnega portala chargemap.com, ki zbira statistične podatke o električnih polnilnicah po posameznih svetovnih državah, imamo v Sloveniji z začetkom leta 2017 228 električnih polnilnic, oz. 553 posameznih priključkov za polnjenje električnih vozil.

Na evropski ravni v tem trenutku (januar 2017) slovenskih 228 el. polnilnic pomeni relativno dobro pokritost. Glede na število prebivalcev Slovenija od svojih štirih sosed zaostaja za (osem milijonsko) Avstrijo, kjer je električna mobilnost že zelo dobro razvita. Tam že danes najdemo preko 1.400 električnih polnilnic. Ta številka je (v precej večji) Italiji že nekoliko manjša. Le po dobrih 100 polnilnic se trenutno nahaja na Hrvaškem in Madžarskem.

Uporabniki električnih vozil smo običajno dobro vešči polnjenja vozil v svojem domačem kraju, kjer natančno poznamo lokacije električnih polnilnic, sploh če jih rutinsko uporabljamo glede na naše vsakodnevne potrebe. Nekoliko bolj zapleteno je iskanje električnih polnilnic v tujih krajih. Ta problem lahko zelo enostavno in učinkovito razreši primerna aplikacija na pametnem mobilnem telefonu.

Električne polnilnice - Slovenija

Aplikacija Chargejuice je uporabniku v pomoč pri uporabi električnih polnilnic v Sloveniji

Električne polnilnice v Sloveniji lahko na enostaven način poiščemo z brezplačno slovensko mobilno aplikacijo Chargejuice. Na voljo je tako uporabnikom operacijskih sistemov iOS, kot tudi uporabnikom sistemov Android. Poiskati najbližjo polnilno postajo pa je le prvi korak – takoj zatem se uporabniku porajajo nova vprašanja: Je polnilnica na voljo? Kako hitro bo napolnila moje električno vozilo? Katera vrsta priključkov je na voljo? Kako aktiviram polnjenje, ko priključim vozilo?

Tudi na ta vprašanja odgovarja Chargejuice. Aplikacija samodejno posodablja informacije o polnilnih postajah. Uporabnik tako lahko ve, ali je polnilna postaja morda že zasedena, ali morda nedelujoča. Na voljo je tudi možnost personalizacije glede na vrsto priključka, ki polni vozilo, saj danes še vedno obstaja precej različnih standardov za električna vozila. Vsaka polnilnica žal ne bo mogla napolniti vsakega električnega vozila, zato so vnaprejšnje informacije za voznika zelo dobrodošle.

Električne polnilnice - Slovenija

Najbolje pokrit del Slovenije je Ljubljana z bližnjo okolico

In kaj ugotovimo ob pogledu na karto električnih polnilnic v aplikaciji Chargejuice? S polnilnicami daleč najbolje pokrit del Slovenije je nedvomno Ljubljana s svojo bližnjo okolico. Tam trenutno najdemo skoraj tretjino vseh slovenskih električnih polnilnic – tudi po zaslugi Avant2Go car sharinga, kateri je v zadnji polovici leta 2016 (pa tudi že v 2017) “zaslužen” za večje število novih.

A tudi ostali deli Slovenije počasi dobivajo svojo infrastrukturo, ki že omogoča električno mobilnost. Na račun storitve Avant2Go (mimogrede, gre za eno najmanjših svetovnih mest z lastno car sharing storitvijo) dodatne električne polnilnice dobiva Murska Sobota. Relativno dobro sta pokrita tudi slovenska obala (10 polnilnic) in Maribor (17 polnilnic).

Tesla Supercharger Slovenia

Teslina superpolnilnica v Ljubljani (Brdo)

V Sloveniji danes najdemo tudi dve lokaciji s Teslinimi superpolnilnicami, in sicer na primorskem avtocestnem počivališču Ravne (Kozina) ter ob hotelu Mons na Brdu (Ljubljana). Tesline superpolnilnice veljajo za najhitrejše na svetu, napolnijo pa lahko dva obstoječa (in tudi že zelo razširjena) modela ameriške avtomobilske znamke. Čas polnjenja Tesel – Modela S in Modela X – na tovrstni polnilnici namesto v urah merimo v minutah. Po približno pol ure polnjenja Tesla lahko napravi nadaljnjih 270 brezemisijskih kilometrov.

Avant2Go Ljubljana

Pred uporabo električnega vozila se pozanimajte o zakonitostih njegove uporabe

Vsekakor se morate pred vožnjo z električnim vozilom pozanimati o tipu polnilca (usmernika) na vašem vozilu in tipu polnilnega kabla, ki mora ustrezati vtičnici polnilne postaje. Za AC (hitro) polnjenje so v uporabi priključki (vtičnice ali kabli) Tip 2, kar je standard po celi Evropi. Za DC polnjenje pa je vzporedno na voljo več standardov – evropski CCS, japonski ChaDeMo, in Teslin Supercharging.

Avant2Go Ljubljana

AC polnilnice uporabljajo priključke Tip 2

Dolžina polnjenja vozila je odvisna od mnogo dejavnikov (izpraznjenost, moč polnilnice …). Trenutno je v Sloveniji polnjenje električnih vozil brezplačno z izjemo Petrolovih polnilnic (cenik najdete tukaj). Zelo pomembno je zavedanje, da vožnja električnega vozila trenutno še zahteva nekaj predvidevanja. To v praksi pomeni, da vozilo večinoma polnimo, ko imamo za to priložnost, ne pa le takrat, ko je baterija povsem izpraznjena.

Vir: chargemap.com