Ob robu ženevskega avtomobilskega salona smo govorili s predstavnikom znamke Polestar za odnose z javnostmi, Duncanom Forresterjem.

Švedski avtomobilski proizvajalec je v Ženevi predstavljal svoj najpomembnejši model doslej – Polestar 2, ki je na salonu požel visoko mero pozornosti.

Kakšna je vizija znamke Polestar? Kaj menite, da bo ključni dejavnik za njen uspeh?

Polestar je znamka visoko zmogljivih električnih vozil, ki jih zaznamujejo poseben dizajn, dinamika ter brezskrbna oblika lastništva. Stvari želimo delati netradicionalno, kar lahko opazite že pri dizajnu naših vozil, na področju inovacij ter popolnoma digitaliziranemu načinu prodaje. Naša vozila lahko kupite zgolj prek spleta. Model lastništva prek naročnine je videti tako, da mesečno plačilo pokriva vse stroške vključno z vzdrževanjem ter zavarovanjem.

Ali želite, da bi novi model Polestar 2 dosegal visoke prodajne številke ali želite zgolj preveriti možnosti in priložnosti, ki jih ponuja trg za prihajajoče modele?

Polestar bo velikoserijski električni avtomobil, a visoke prodajne številke niso naš primarni cilj. Polestar 1 (prvo predstavljeno vozilo znamke op. a.) predstavlja vse naše znanje s svojimi izjemnimi zmogljivostmi ter nizkimi proizvodnimi količinami – le 500 na leto. Polestar 2 je medtem za znamko ključen. Proizvedli jih bomo precej več – na desettisoče na leto.

Nekateri pravijo, da bo Polestar 2 ponujal močno protiutež Teslinemu Modelu 3. Kako gledate na to?

Model Polestar 2 pozicioniramo kot novinca v segmentu premijskih kompaktnih električnih vozil. Pridružil se bo Tesli Modelu 3 v električni revoluciji. Tesla Model 3 nam služi kot referenčni tekmec v našem segmentu. Radi govorimo o “družabniku”, “sodelavcu”.

Kako avtonomen je Polestar 2?

Polestar 2 ima zelo dolg seznam najnovejših varnostnih sistemov in asistenčnih tehnologij, izmed katerih nam določene nudijo vpogled v avtonomna vozila prihodnosti. Kljub temu Polestar 2 ni avtonomen, niti pol-avtonomen avtomobil.

Ali Polestar 2 diferencira znamko Polestar od Volva bolj kot model Polestar 1?

Da. S Polestarjem 2 lahko opazimo precej močnejši vizualni odmik od Volva s popolnoma unikatnim dizajnom, ki predstavlja evolucijo Polestarjevega dizajna. Z vsakim novim Polestarjevim modelom bo naš oblikovalski jezik še bolj unikaten.

Kateri bodo ključni trgi za Polestarja 2? Kako se nameravate predstaviti na manjših trgih, kot je slovenski?

Za začetek bo Polestar 2 na voljo na devetih globalnih trgih vključujoč ZDA, Kanado, Kitajsko, Veliko Britanijo, Nemčijo, Norveško, Švedsko, Nizozemsko in Belgijo. Ostali trgi bodo odprti skladno z napredkom znamke. Več bo znanega, ko bo prišel čas, da jih odpremo.

Ali Polestar namerava ponuditi celoten avtomobil na naročnino v bližnji prihodnosti ali celo zagnati svoj lastni sistem souporabe vozil?

“Naročništvo” je srce Polestarjevega uporabniškega modela, saj ponuja brezskrbno izkušnjo, podprto s popolnoma digitalnim sistemom prodaje in povezanimi storitvami, kot je na primer dostava vozila. Mesečno plačilo, ki vključuje vse vidike lastništva, tudi vzdrževanje in zavarovanje, bo našim strankam olajšalo življenje. Tudi souporaba vozil je s Polestarjem 2 zlahka mogoča, saj vozilo serijsko ponuja tehnologijo uporabe mobilnega telefona kot ključa.

Ali menite, da bo Polestar lahko zagotovil dovolj velike proizvodne kapacitete za svoj električni avtomobil za množice, čemur pri ostalih znamkah doslej večinoma nismo bili priča?

Da. Ena izmed prednosti lastništva Volva in Geelyja je, da bo Polestar imel zagotovljeno že obstoječo infrastrukturo vključno s proizvodnimi obrati. To pomeni, da lahko Polestar hitro zagotovi visoke številke proizvedenih modelov, saj imamo na ta način 90 let izkušenj, ki nam omogočajo, da se že od začetka lotimo stvari prav.

So Polestarjeva vozila torej namenjena tudi navdušencem nad športnimi vozili?

Polestarjevi avtomobili lahko ponudijo visoke zmogljivosti – moč in navor ter izjemno dinamiko. Za Polestar športnost predstavlja veliko več kot zgolj pospeševanje v ravni liniji. Pri modelu Polestar 2 so tako na voljo Öhlinsovi blažilniki ter zavore znamke Brembo. Polestarjevi avtomobili tako nagovarjajo tudi tradicionalne ljubitelje športnih avtomobilov, ki cenijo visoko zmogljivost in dinamiko. Polestar 2 je zanje odlična električna alternativa “klasičnim” športnim avtomobilom, po katerih so posegali doslej.