Daimler je predstavil nov koncept, ki nakazuje prihodnost souporabe vozil – Smart Vision EQ Fortwo. Ta avtomobilski gigant, ki mu predseduje dr. Dieter Zetsche, že dalj časa zasleduje vizijo napredne urbane mobilnosti, katere del je tudi souporaba vozil. Svoje strateške stebre označujejo s kratico CASE (Connected, Autonomous, Shared in Electric). Njihovi avtomobili bodo v prihodnosti torej povezani, avtonomni, deljeni in električni …

Z dr. Dietrom Zetschejem smo govorili na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Do leta 2022 bo Mercedes-Benz na trg poslal več kot deset novih električnih modelov. Ti bodo zelo raznoliki – začenjši z malčkom Smartom do velikega predstavnika razreda SUV. Smart je dobil svojo prvo elektrificirano različico že leta 2007. Danes so s tovrstnim pogonom na voljo vsi modeli te znamke.

Tudi deljenje avtomobilov je zelo pomemben vidik delovanja koncerna. Lasten “car sharing” sistem, ki se imenuje Car2go so vzpostavili že pred časom. Danes trdijo, da si eden izmed njihovih 2,6 milijona registriranih uporabnikov avtomobil izposodi vsake 1,4 sekunde.

Že pred časom je Daimler predstavil Smarta, posebej prilagojenega za “car sharing”. Sedaj so temu vozilu dodali tudi dimenzijo avtonomne vožnje. Novo konceptno vozilo bo predstavljeno že na bližnjem frankfurtskem avtomobilskem sejmu.

Avtonomni konceptni avtomobil pobere svojega potnika na izbrani lokaciji. Osvobojen naloge vožnje, se lahko ta sprosti v prostorni potniški kabini. Vozilo nima ne volana, ne stopalk, čemur doslej v Daimlerjevih vozilih še nismo bili priča.

Koncept Smart Vision EQ Fortwo demonstrira, kako bi lahko avtonomna vožnja deljenje vozil v prihodnosti napravila še bolj učinkovito. Uporabniki ne bi več iskali prvega prostega vozila, pač pa bi slednje samo z odmaknjenega mesta prišlo ponje na izbrano lokacijo.

Z nadzorom povpraševanj in pametnimi predvidevanji bi ob določenem času v bližini določenega prostora že lahko bilo prosto vozilo. Iskanje prostega vozila bi bilo tako le še spomin iz preteklosti. S tem bi pridobilo celotno okolje, saj bi se bistveno zmanjšala gostota prometa ter potreba po številu parkirnih mest.

Novi avtomobil bo seveda tudi povezan. Ponujal bo nekatere opcije personalizacije, da bodo uporabniki lahko prepoznali “svoje” vozilo. Informacijski zasloni, ki lahko prikazujejo različne informacije, se tako nahajajo na prednjem delu vozila ter na njegovih bokih. Tudi zadnje luči lahko sporočajo nekatere podrobne informacije o opozorilih ali informacijah iz prometa.

Potniki bodo čas v avtonomnem vozilu, ki bi ga sicer morali nameniti pozornosti ob vožnji, lahko namenili drugim rečem. Na velikem zaslonu v potniški kabini bodo lahko prebirali novice ali pa sklepali nova poznanstva z drugimi uporabniki vozil v souporabi.

Smart Vision EQ je seveda popolnoma električen. Vsebuje litij-ionsko baterijo kapacitete 30 kWh. Ko vozilo ne bo v uporabi, se bo samostojno odpravilo do polnilne postaje, kjer se bo znova napolnilo z električno energijo.

V floti souporabe vozil Avant2Go imamo od samega začetka električnega Smarta (Smart Electric Drive). Tudi novi model, ki ga izdelujejo v Novem mestu, bo v prihodnje postal del sistema, ki se je pred kratkim iz Ljubljane in Murske Sobote razširil še v Maribor in Kranj.