Oči javnosti so bile minule dni uprte v Ženevo, kjer je avtomobilska industrija ponovno postavila na ogled novosti, ki bodo zaznamovale naš mobilnostni vsakdan v prihodnjem obdobju.

Ob prebiranju številnih novinarskih zapisov smo zasledili velik poudarek na električnih vozilih, ki so si v zadnjih letih priborila najopazneša mesta na salonu. Tudi sami smo bili nad letošnjimi novostmi  seveda navdušeni. Predstavljamo vam “Avant2Go TOP5” letošnjega ženevskega salona:

1. Rimac C Two

This slideshow requires JavaScript.

Rimac Concept Two je čistokrvni električni superšportnik. Podatki o zmogljivostih tega vozila so vrtoglavi. Elektromotor razpolaga s kar 1.914 “konjskimi močmi”, maksimalni navor pa znaša konstantnih 2.300 Nm, kar je približno 2,5-krat več od običajnih superšportnikov. Svojo moč črpa iz baterije z energijsko zalogo 120 kWh, kar zadošča za do 650 kilometrov dosega. Končna hitrost vozila naj bi bila kar 412 km/h, pri čemer naj bi avtomobil do 100 km/h pospešil v zgolj 1,85 sekunde.

2. Porsche Mission E Cross Turismo

This slideshow requires JavaScript.

Mission E Cross Turismo napoveduje Porschejevo vsestransko električno vozilo, ki naj bi v množični proizvodnji na ceste zapeljalo že prihodnje leto. Kot se za to znamko spodobi, bo model športno orientiran. Konceptni primerek ima tako dva elektromotorja, ki skupaj razvijeta maksimalnih 590 “konjskih moči”. Vozilo odlikuje tudi zelo hitro polnjenje – za 400 kilometrov naj bi (po standardu NEDC) zadostovalo že 15 minut!

3. Jaguar I-Pace

This slideshow requires JavaScript.

Jaguar je na letošnjem ženevskem avtosalonu predstavil mestnega terenca z nazivom I-Pace. Tudi ta je orientiran k športnemu polu, saj razpolaga s 400 “konjskimi močmi” (dva elektromotorja) ter štirikolesnim pogonom. Gre za vsestransko vozilo, ki je tudi zelo prostorno, saj kapaciteta prtljažnega prostora znaša zajetnih 656 litrov (1.453 ob podrti zadnji klopi). Po standardu WLTP bomo lahko z enim polnjenjem prevozili do 480 kilometrov.

4. Hyundai Kona Electric

This slideshow requires JavaScript.

Najbolj dostopen ob peterice bo zagotovo Hyundai Kona v svoji električni različici. Hyundai je že doslej razpolagal s 100 % električno različico modela Ioniq. Kona bo tako še nadgradila ponudbo te znamke. Na voljo bo v dveh različicah – z močnejšo (204 KM) bomo predvidoma lahko prevozili do 470 kilometrov, s šibkejšo (135 KM) pa do 300 kilometrov.

5. Volkswagen ID Vizzion Concept

This slideshow requires JavaScript.

Seveda še ne gre za zaključeno različico vozila, ki ga bomo lahko vozili tudi po naših cestah. Volkswagen s konceptom (približne velikosti priljubljenega modela Passat) napoveduje svoj zagon obsežne palete električnih modelov v letu 2020. Slednji naj bi nosili oznake “I.D.” in naj bi zajemali modele v najrazličnejših segmentih.

Kateri model pa je na letošnjem ženevskem avtosalonu najbolj navdušil vas? 😉