Foto: BMW press Slovenija

V BMW Group Slovenija so konec septembra organizirali odkrivanje čudovitih štajerskih in prekmurskih kotičkov. In kako drugače bi to lahko storili, kot s svojim električnim vozilom BMW i3, pionirjem nove mobilnosti, ki se odlično izkaže v urbanem okolju, preglavic pa mu ne povzročajo niti nekoliko daljše razdalje.

Udeleženci so se iz Ljubljane, v sodelovanju z Avant2Go, ki je car sharing iz Ljubljane ponesel še v Kranj, Maribor in Mursko Soboto, najprej odpravili v prestolnico Štajerske. Kljub deževnemu vremenu so vozniki za volanom “i-trojk” uživali že od prve izkušnje in rezervacije preko Avant2Go aplikacije.

Udeleženci so se prvič zaustavili pri modni oblikovalki Tanji Uvera, ki je najbolj poznana po izdelavi unikatnih pletenin. Tanja je s svojim delom začela že pred 15 leti, ko je ustvarila svojo prvo kolekcijo z navdihom narave.

S pomočjo sistema Avant2Go je bila mobilnost udeležencev zelo preprosta, saj se na princip, ki je sicer v veljavi pri souporabi vozil, namesto polnjenja vedno lahko odločimo za menjavo praznega z napolnjenim vozilom. Karavana je to storila pri pooblaščenem agentu BMW Selmar Maribor, kjer je potekala še predstavitev že omenjenega modela i3 in najava malenkost prenovljenega, bolj športnega BMW i3s.

Pot po Štajerski je udeležence peljala tudi na obisk k Lili Žagar in Marku Potrču, ki z družino bivata v energetsko napredni Lumarjevi hiši. Lili in Marko sta predstavila prednosti življenja v pasivni hiši – poleg finančnega prihranka, vidita v svoji hiši največjo prednost v prezračevanju, ki nudi enako temperaturo v vseh prostorih in dovajanje svežega zraka na vsake dve uri.

S prevoženo potjo so bili udeleženci zelo zadovoljni, saj so se električna vozila i3 izkazala kot varna, poskočna ter uporabnikom in okolju prijazna. Pri vožnji namreč ne ustvarjajo škodljivih emisij, potovanje pa je prijetno tudi za ušesa, saj je praktično neslišno.

Poleg trajnostne gradnje hiš se je na popotovanju kajpak predstavil tudi trajnostni turizem. Na lokaciji Term 3000 je v avgustu s prepletom modernega in tradicionalnega nastala “Prekmurska vas”. Hišice, ki sestavljajo vas, so krite na tradicionalen panonski način, in sicer s slamo, notranjost pa je opremljena sodobno s tradicionalno noto (motivi štorkelj, vzglavniki polnjeni z ajdo …).

S tradicionalno pridelavo vina se lahko pohvali tudi vinarstvo Marof. Svoje trte in grozdje vzgaja brez pesticidov in dodanih konzervansov, ki pospešujejo rast in zorenje vina.

Poleg bivanja, turizma in mode je lahko trajnostna tudi hrana, natančneje sladica. Podjetje Stork namreč ustvarja sladolede brez dodanih aditivov, konzervansov in barvil.

Sodelujoči so nam zaupali, da so uživali v odkrivanju zanimivih in inovativnih zgodb, ki jih premorejo Slovenke in Slovenci, obenem pa seveda niso pozabili omeniti BMW i3, ki se, četudi je v osnovi namenjen kakovostni izkušnji vožnje v večjih evropskih mestih z okolico, odlično znajde na slovenskih cestah – še posebej v povezavi z Avant2Go izkušnjo :).